Lisa Irenius:Tv-serier, skymning och europeiska gränskontroller

SvD har bytt lokaler flera gånger under åren, men på kulturredaktionen finns alltjämt två gamla dyrgripar: ett porträtt av författaren och SvD-legendaren Verner von Heidenstam och en inramad, gulnad artikel från 1918 med rubriken ”Ibsens sista dagar”.

Det är inget mindre än den första understreckaren. Sedan dess har SvD:s ”Under strecket” blivit en unik, snart hundraårig tradition. Ingen annanstans i svensk offentlighet publiceras den sortens dagliga essäer om vitt skilda frågor av många olika skribenter, som dock alla har gemensamt att de besitter stor kunskap om sina ämnen.

Det är ett stolt arv, som under det senaste decenniet och Ludvig Hertzbergs redaktörskap samtidigt har utvecklats digitalt, genom bland annat olika sorters tematiska sammanställningar och en podd.

Här är ett urval av några av vårens bästa understreckare samt ett par artikelsamlingar - om allt från dörrar, skymningen, Shakespeare rymden och verkligheten bakom tv-serierna till vår tids stora frågor: klimatet, tekniken och den politiska utvecklingen.

Trevlig läsning!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons
Annons