Annons
X
Annons
X

Tv-licensen kan bli skatt

Snart kan tv-licensen vara ett minne blott. Public service-kommittén föreslår i en utredning som ska överlämnas till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth den 11 september att licensen ska ersättas med en obligatorisk skatt som liknar begravningsskatten, erfar Ekot i Sveriges Radio.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Tv-licensens öde avgörs i slutändan av regeringen och riksdagen. Avskaffas den kommer Radiotjänst i Kiruna att läggas ner.

Poängen med omgörningen är att politisk styrning av public service-bolagen ska kunna undvikas i största möjliga mån, rapporterar Ekot. Bland bolagen – Sveriges radio (SR), Sveriges television (SVT) och Utbildningsradion (UR) – har däremot tvärtom uttryckts oro över att den politiska styrningen skulle öka om tv-licensen tas bort.

Skatten ska vara skild från statsbudgeten, även om det precis som i dag blir politiska beslut som avgör hur mycket public service-bolagen får kosta.

Annons
X

Riksdagen får ta slutlig ställning till tv-licensens vara eller inte vara. Försvinner den läggs Radiotjänst i Kiruna ner från den första januari 2014 då ett nytt public-service-avtal börjar gälla.

SR, SVT och UR ska också krävas på tydligare och bättre rapportering om hur de uppfyller sändningsavtalens villkor, rapporterar Ekot.

TT-SvD.se

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X