Annons

Tv-kockarna får kritik för salt mat

Mindre salt på restauranger och i take away-mat. Livsmedelsverket vill dra ner sältan på krogmaten. Samtidigt varnar verkets näringsexpert för att Tina Nordström och andra tv-kockar saltar för ymnigt.

Under strecket
Publicerad

Efter många års debatt kring saltets risker har Livsmedelsverket satt ner foten. Arbetet med att minska svenska folkets saltintag är nu högprioriterat för att minska antalet dödsfall i stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Tidigare har ju bland annat fibrer stått i fokus men de närmaste åren kommer det att handla mycket om salt, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.
I går kunde SvD berätta att Livsmedelsverket inlett en dialog med livsmedelsbranschen för att få ner andelen salt i maten.
Nästa steg är att påverka krogar och storhushåll. En orsak till svenskarnas ökade saltintag misstänks nämligen vara att egna köksövningar ersätts med färdigmat och krogbesök.
– Vi ska bjuda in restaurangbranschen till en diskussion och hoppas nå resultat via en öppen dialog, säger Åke Bruce.

Exklusivt salt har blivit en trendig del i den moderna matkulturen. Åke Bruce anser att tv-kockarna nu måste ta sitt ansvar.
– Kända tv-kockar av båda könen använder alldeles för mycket salt för att få smak på sin mat. Titta bara på Tina Nordström, säger Åke Bruce.
Han menar att den som saltar extra på krogmaten utan att först smaka alldeles säkert har ett för stort intag. Smaklökarna vänjer sig vid sälta och efter ett tag kan vanlig mat upplevas som smaklös. Därför är det viktigt att vara återhållsam vid matlagning.
Högt blodtryck framträder oftast först i 50–60-årsåldern och långvarig överkonsumtion av salt anses vara en kraftigt bidragande orsak.

Annons
Annons
Annons