Annons

Tv-ekens sista viloplats

Grenar från den fällda tv-eken finns nu hos Skansens babianer. De gnager på barken och är nöjda, rapporterar Skansens Jonas Wahlström. Han poängterar samtidigt att Skansen inte på något sätt har lobbat för att eken skulle fällas.

Under strecket
Publicerad

Den nedsågade tv-eken har fått nytt liv hos babianerna på Skansen.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 7

Babianer är mycket sällskapliga och har lätt för att samarbeta med varandra. De äter gräs, rötter, frukt, frön, insekter, ödlor och ibland små däggdjur.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 2 av 7

Fällningen av en åldrig ek utanför SVT:s lokaler på Oxenstiernsgatan i Stockholm har rört upp starka känslor. Men babianerna verkar mer än nöjda.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 3 av 7

– De har tagit emot den med stor glädje. De sitter där, hoppar och gnager. Barken är färsk och fin. De har fått den som julpresent, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet, till Metro.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 4 av 7

Eken utanför TV-huset i Stockholm sågades ner för en dryg vecka sedan trots stora protester från upprörda medborgare.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 5 av 7

Även minstingarna ville undersöka den nytillkomna eken.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 6 av 7

Större delen av eken, som sågades ned utanför tv-huset i Stockholm, har grävts ned på Djurgården medan de stora grenarna hamnat på babianberget på Skansen.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 7 av 7

– En del av dem som protesterade mot att eken skulle fällas har fått för sig att vi har legat bakom för att få hit eken. Så är det inte, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Det var när han såg att eken skulle tas ner som han kontaktade Stockholms stad för att höra om det gick att få några delar till babianberget som genomgår en uppfräschning.

Annons
Annons
Annons