Tv-drama gör Luciatåg till Robinsontävling

SVT testar nytt grepp och låter koreografen Anna Vnuk sätta sin prägel på den nya tv-serien God morgon alla barn. Tillsammans med regissör och manusförfattare ser hon till att skådespelarna kommunicerar med både tal- och kroppsspråk.

Under strecket
Publicerad

Allan Svensson som den diaboliske skolinspektören Anton Karlqvist framför en hel grupp av Lucior.

Annons

Luciafirandet i den lilla byn Kroka är vackert koreograferat, men innehåller även rasism, pennalism och pulserande åtrå.

– Det är ett ångestladdat skoldrama, skrivet av en som växte upp med Staffan Westerbergs gestaltningar, säger Stina Sturesson, manusförfattare till SVT:s dramaserie i tre delar God morgon alla barn.
”Traditioner är viktiga, de gör oss glada”, slår lärarinnan Gun fast. Och det är också kring Luciafirandet som regissören Jens Jansson och manusförfattarinnan Stina Sturesson vävt sin suggestiva berättelse. I centrum hittar vi förutom skälvande Gun (Lotta Tejle), även en hunsad rektor (Reine Brynolfsson), en kärlekskrank hårfrisörska i kortkort (Cecilia Frode) och skolflickan (Kajsa Angleflod), som tröttnat på gällande konventioner och gör revolt på sitt eget speciella sätt.

Annons
Annons
Annons