Annons
X
Annons
X

Tv-chef greps i Venezuela

Polisen i Venezuela grep chefen för en regeringskritisk tv-kanal. Han släpptes efter förhör men riskerar fängelse för att ha kritiserat president Hugo Chávez vid ett internationellt mediemöte nyligen.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Guillermo Zuloaga, chef för tv-kanalen Globovision, greps på en flygplats i västra Venezuela på torsdagen. Han sade till sin tv-kanal att han just skulle flyga till semesterön Bonaire i sitt privata jetplan när han greps.

– Jag hade inga avsikter att lämna Venezuela utan skulle resa till Bonaire för påskveckan, sade han.

Zuloaga fördes till huvudstaden Caracas där han släpptes efter förhör. Han har förbjudits att lämna landet medan utredningen pågår.

Annons
X

Globovision är en nagel i ögat på Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez med ständig kritik mot regeringen. Den här gången har Zuloaga retat upp Chávez med uttalanden vid ett möte med det interamerikanska pressförbundet IAPA i Aruba. Tv-chefen rapporteras ha sagt att det inte finns yttrandefrihet i ett land där regeringen använder sin makt för att stoppa mediebolag. Han ska också ha anklagat Chávez för att bara företräda en grupp av befolkningen och för att försöka splittra medborgarna.

Riksåklagaren Luisa Ortega Diaz sade att Zuloaga är misstänkt för att ha spritt falska uppgifter och för att ha förolämpat presidenten. Det första brottet kan ge fängelse i mellan tre och fem år, medan det senare skulle kunna betyda fängelse i upp till 15 månader.

Gripandet kommer sannolikt att ge Chávez kritiker vatten på sin kvarn, när de anklagar regeringen för att trappa upp försöken att kväva oppositionen. Chávez har gjort klart att han inte tänker tolerera uppvigling i medierna eller via internet, och anklagar sina motståndare för att bli allt mer desperata i kampanjen mot honom inför parlamentsvalen i september.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigare i veckan greps Oswaldo Alvarez Paz, tidigare delstatsguvernör som i en intervju för Globovision anklagat regeringen för koppling till samhällsomstörtande grupper. Han misstänks för sammansvärjning, ryktesspridning och uppvigling. Hans gripande har väckt protester från Washington och från oppositionen i Venezuela.

  Caracas TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X