Annons
X
Annons
X

Tusk föreslår nödbroms för sociala förmåner

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk föreslog på tisdagen en lösning på förhandlingarna med Storbritannien om begränsning av EU-medborgares sociala förmåner i landet.

Av Direkt
[object Object]
Storbritanniens premiärminister David Cameron och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Eric Vidal/AP

I ett brev till övriga EU-ledare sade han att EU-kommissionen kommer att föreslå en förändring i EU-lagstiftning hur barnbidrag får skickas till andra EU-länder.

Vidare föreslog han att en skyddsmekanism (nödbroms) skapas för exceptionella situationer när det brittiska socialsystemet överbelastas av ett stort inflöde av arbetare från andra EU-länder. Samtidigt slog Donald Tusk fast att EU-fördraget måste respekteras med fri rörlighet för personer och icke-diskriminering.

Beträffande skydd för icke-euroländer mot diskriminering av euroländer skrev Donald Tusk att en mekanism ska skapas. Men denna mekanism "kan inte utgöra ett veto eller försena brådskande beslut (bland euroländerna)", skrev han. Den exakta utformningen av denna mekanism ska diskuteras vidare.

Annons
X

En EU-källa sade att Storbritannien "har ett bra case" för att den nuvarande situationen skulle kunna betraktas som en exceptionell situation som skulle innebära att nödbromsen för sociala förmåner skulle slå till.

Lösningarna för Storbritannien kommer i princip att vara tillgängliga för övriga EU-länder. Inget kommer att endast tillämpas i ett land, sade EU-källan. Det betyder att även Sverige och andra icke euroländer skulle kunna utnyttja mekanismen för att undvika diskriminering då euroområdet integrerar ytterligare.

Annons
Annons
X

Storbritanniens premiärminister David Cameron och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Foto: Eric Vidal/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X