Annons

Tusentals ville ha en bit av Råsunda

Tusentals personer samlades i dag på Råsunda i Solna för att plundra den numera pensionerade stadion, som snart ska rivas.

TT
Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14 öppnades portarna för allmänheten och vem som helst fick komma dit och ta en bit.

– Stämningen är god. Folk plockar bänkar och stolar, sade fotografen Fredrik Persson, som var på plats för att bevaka händelsen.

På AIK:arnas hetaste läktare, ”Norra nedre”, blev det snart gnistregn när fans sågade loss järnräcken som souvenirer.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 7

Råsundastadion från 1937 var AIK:s hemmaplan och nationalarenan för Sveriges herrlandslag i fotboll. – Min farfar spelade här, så gräset vill vi odla vidare i Fardhem på Gotland, berättade Maja Thalin som grävde upp rejäla gräsrutor ur AIK:s hemmaplan med sin svåger Jonas Fogelberg.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 7

Bland 5 000 som under två timmar fick ta nästan vad som helst, fanns Stefan Gelotte från Tyresö. – Det var småstressigt att få loss den här stolsraden. Den ska stå i trädgården så att jag kan stå skrika med kompisarna när det är match på tv.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 7

”Öppna, öppna, öppna”, skanderade souvenirjägarna när portarna till Ryttargången slogs upp. Många hade väntat länge för att vara säkra på att skruva loss sin ”egen stol”.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 7

En etappvis rivning av den klassiska arenan inleds först i januari. Men mänger av material är nu omhändertaget av de 5 000 fansen som kom till ”öppet hus” som dagens plundring kallades.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 5 av 7

Efter 75 år har Råsundastadion tackat för sig. Även själva målen har nu försvunnit. AIK:aren Krister Olsson från Nacka tog fram sin vinkelslip för att kapa en lämplig bit målstolpe, och fick bärhjälp av sonen Nicolas. – Det kan bli en flaggstång för AIK.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 6 av 7

Att Råsundastadion nu går i graven, ville många markera med hedrande minnesljus som placerades på spelplanens mittcirkel, där AIK:are också la symboler i ett nygrävt hål.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons