Annons
X
Annons
X

Tusentals ton mat slängs varje år

Flera tusen ton kött, frukt och grönt slängs varje år i svenska matbutiker. Konsumenternas krav på välfyllda hyllor och handlarnas ovilja att rea ut mat med kort bäst föredatum är några orsaker. Men nu ska matsvinnet kartläggas i ett nytt nordiskt projekt.

[object Object]
Flera dagar i veckan hämtas matsopor från Coop Konsum Farsta Strand. Frukt och grönt är varor som konsumenterna är mycket kräsna med. ”Finns det en finare bredvid tar de den”, säger butikschefen Peter Norell och visar en paprika som hamnat i soptunnan. Foto: GUNNAR LUNDMARK

Peter Norell, butikschef på Coop Konsum Farsta Strand, tar oss med till kylrummet. Här står en soptunna proppfull med grönsaker, överst en slät, gyllengul paprika. Men tittar man riktigt noga är den aningen skrynklig på ett ställe.

–Den går aldrig att sälja, folk väljer bort den direkt, säger Peter Norell.

Han och kollegorna känner sina kunder väl. Det finns inget som irriterar så mycket som en ofräsch frukt- och grönsaksdisk och långa kassaköer. ”Då byter de butik direkt”. Nöjda kunder vill se välfyllda fruktkorgar, nybakat bröd och bra bäst föredatum. Men för att hyllorna ska vara fyllda måste butiken beställa hem mer än vad som säljs.

Annons
X

–Skulle vi inte kassera någon frukt alls kan bara ett fåtal ligga framme.

Under en vecka slängs ungefär 25 kilo kött från Peter Norells butik, vilket ger en årssiffra på 1,3 ton. Det visar en studie som studenter vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gjort på uppdrag från Konsumentföreningen Stockholm. Ytterligare två butiker var med i studien, en större Konsumbutik och en Coop Forumbutik. Studenterna samlade in kassationsdata från butikerna under en veckas tid och av resultatet gjorde de en grov uppskattning: bara inom butikssegmenten Coop Forum och Coop Konsum slängs omkring 1200 ton kött varje år.

Nordiska ministerrådet finansierar nu en stor kartläggning av orsakerna till matsvinnet i butiker och hos grossister i de nordiska länderna. Rapporten ska vara klar i slutet av året.

–Vi vill få en bild av problemet och förslag på styrmedel, säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket.

En förklaring till att så mycket mat slängs är kruxet för handlarna att beställa rätt mängd. Det är svårt att förutse hur kunderna ska handla och enligt SLU:s studie finns en rädsla att förlora kunder om en vara tar slut, då beställer man hellre för mycket. Peter Norell instämmer och tar som exempel grädden inför midsommarafton. För butiken kan det vara mer lönsamt att tvingas kasta en platta osåld grädde än att grädden tar slut och missnöjda kunder går till en annan butik.

Att rea ut varor som närmar sig bäst föredatum tvekar många handlare inför av rädsla för att det ska pressa priserna på fler varor. Det förekommer även att kunder gömmer undan varor för att de ska få kortare datum och säljas billigt.

–För min del handlar det om kvalité och kundens intryck av oss. Risken är att de tycker att vi bara har dåliga datum och då byter de butik, säger Peter Norell.

Men ibland väljer han att sätta ner priset. Ofta läggs varorna då i en separat kylbox för att särskilja dem från varor med ordinarie pris. När SvD är på besök är kycklingen nedsatt med över halva priset, trots att det är flera dagar kvar tills den går ut. Orsaken är att det beställts hem för mycket.

Även mjölkprodukter kan reas ibland, korv och färsk pasta men aldrig rött kött. När datumet gått ut är det soptunnan som väntar. Det är ett val man gjort för att ge ett gott intryck och visa att man ”har koll på läget”.

Enligt Livsmedelsverket är det tillåtet för butiker att skänka bort mat även om bäst föredatumet gått ut, dock inte om sista förbrukningsdag är passerad. Men Coops regler tillåter inte det.

”Även om vi skulle skänka bort maten så är vi ansvariga för den; vi vill inte riskera att vi gett bort gammal mat som någon sedan blir sjuk av”, skriver pressekreteraren Janne Pettersson i ett mejl.

Han betonar att man istället arbetar för att minska svinnet.

Färdigpackat bröd slängs aldrig i Peter Norells butik. När datumet gått ut skickas limporna tillbaka till leverantören.

–Vi ligger på dem att de ska leverera tillräckliga mängder, de är mer försiktiga, säger Peter.

Den vanligaste orsaken till matsvinnet i butikerna är att datumet gått ut, enligt SLU:s studie. Många kunder gräver i hyllorna för att få tag i förpackningen med bästa datumet – trots att maten kanske ska ätas samma dag. Konsumenterna måste tänka om, menar Elin Andersson, en av studenterna.

–Om butikerna får kassera fler varor slår det tillbaka mot konsumenten själv eftersom priset höjs för att handeln ska tjäna in det man förlorat, säger hon.

Även butikspersonal kan behöva bättre utbildning i hur matvaror ska förvaras för att hålla längre, menar studenterna. Äpplen, som avger etylen, ska till exempel inte ligga nära bananer och avokado eftersom de då mognar fortare och håller kortare tid.

För att förenkla och förbättra beställningen av varor börjar Coop nu med automatiserade beställningar. När en vara registreras i kassan läggs den automatiskt på beställningslistan. Dessutom har man infört en handdator där alla varor som kasseras, samt orsaken, registreras. Är kartongen trasig? Har datumet gått ut? Är frukten dålig? På så vis får handlarna en bra bild över vad som händer med varorna.

–Vi går åt rätt håll. Ny teknik gör det lättare att följa upp och att beställa rätt mängd, säger Peter Norell.

Annons
Annons
X

Flera dagar i veckan hämtas matsopor från Coop Konsum Farsta Strand. Frukt och grönt är varor som konsumenterna är mycket kräsna med. ”Finns det en finare bredvid tar de den”, säger butikschefen Peter Norell och visar en paprika som hamnat i soptunnan.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X