Annons

Tusentals ton mat slängs varje år

Flera tusen ton kött, frukt och grönt slängs varje år i svenska matbutiker. Konsumenternas krav på välfyllda hyllor och handlarnas ovilja att rea ut mat med kort bäst föredatum är några orsaker. Men nu ska matsvinnet kartläggas i ett nytt nordiskt projekt.

Publicerad
Flera dagar i veckan hämtas matsopor från Coop Konsum Farsta Strand. Frukt och grönt är varor som konsumenterna är mycket  kräsna med. ”Finns det en finare bredvid tar de den”, säger butikschefen Peter Norell och visar en paprika som hamnat i soptunnan.
Flera dagar i veckan hämtas matsopor från Coop Konsum Farsta Strand. Frukt och grönt är varor som konsumenterna är mycket kräsna med. ”Finns det en finare bredvid tar de den”, säger butikschefen Peter Norell och visar en paprika som hamnat i soptunnan. Foto: GUNNAR LUNDMARK

Peter Norell, butikschef på Coop Konsum Farsta Strand, tar oss med till kylrummet. Här står en soptunna proppfull med grönsaker, överst en slät, gyllengul paprika. Men tittar man riktigt noga är den aningen skrynklig på ett ställe.

Flera dagar i veckan hämtas matsopor från Coop Konsum Farsta Strand. Frukt och grönt är varor som konsumenterna är mycket kräsna med. ”Finns det en finare bredvid tar de den”, säger butikschefen Peter Norell och visar en paprika som hamnat i soptunnan.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons