Annons
X
Annons
X

Tusentals protesterade i Bryssel mot Kinas stål

Acceptera inte Kina som marknadsekonomi, manar europeiska stålföretag och -arbetare på demonstration i Bryssel.

Av TT
[object Object]
Brittiska stålarbetare protesterar i Bryssel mot Kinas stålproduktion. Foto: Virginia Mayo/AP

Omkring 5 000 personer från hela EU fanns på plats under måndagens protestaktion utanför EU-kommissionens högkvarter. Bland deltagarna fanns även ett antal svenskar – exempelvis Bo Erik Pers, vd för stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

– Kina går in och sänker priserna med hjälp av statliga stöd. De dumpar material i Europa och gör det med priser som ligger under produktionskostnaden. Det är mycket allvarligt, säger Pers i Bryssel.

EU bekämpar prisdumpningen med hjälp av diverse ståltullar. Det vapnet kommer dock att försvagas betydligt om Kina från och med i december inte längre kan räknas som "icke marknadsekonomi", något som de styrande i Peking anser att borde ske i princip automatiskt då landet varit medlem i Världshandelsorganisationen (WTO) i 15 år.

Annons
X

Ståldemonstranterna i Bryssel vill att EU säger blankt nej till marknadsekonomisk status. Bo Erik Pers vill att frågan avgörs av WTO.

– Jag tycker egentligen att EU inte ska göra något alls utan låta WTO avgöra frågan på riktiga grunder. Då sätter de upp en panel som tittar på det här och så får de ta beslutet om vad som är rimligt och vilka regler som ska gälla, säger Pers i Bryssel.

Annons
Annons
X

Brittiska stålarbetare protesterar i Bryssel mot Kinas stålproduktion.

Foto: Virginia Mayo/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X