Tusentals moskéer har rivits i västra Kina

"Älska partiet – älska landet", lyder skylten som myndigheterna placerat ovanför entrén till en moské i staden Kashgar i Xinjiang-regionen. Arkivbild från november 2017.
"Älska partiet – älska landet", lyder skylten som myndigheterna placerat ovanför entrén till en moské i staden Kashgar i Xinjiang-regionen. Arkivbild från november 2017. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Tusentals moskéer har demolerats i Xinjiang i nordvästra Kina – där det sedan tidigare rapporterats att hundratusentals muslimer placerats i läger.

TT TT-AFP
Publicerad
Annons

Omkring 8 500 moskéer har rivits helt och hållet, enligt en rapport från den australiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI), som har följt utvecklingen via bland annat satellitbilder. Ytterligare ungefär lika många moskéer har rivits åtminstone delvis, till exempel genom att minarettorn eller kupoler har tagits bort.

Det mesta av förstörelsen har ägt rum under de senaste tre åren, enligt rapporten. Under samma period har den kommunistiska statsapparaten bedrivit ett idogt arbete för att "omskola" en stor del av Xinjiang-regionens muslimska befolkning i ett stort antal läger, vilket man motiverar med att det är en åtgärd mot extremism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons