X
Annons
X

Tusentals kom för att hedra Fadimes minne

Kronprisessan Victoria, talmannen Birgitta Dahl och statsrådet Mona Sahlin var några av de tusentals deltagarna i minneshögtiden i Uppsala domkyrka. Många fick inte plats utan lyssnade till minnesorden utanför kyrkan. Evenemanget i domkyrkan uppgavs vara det största sedan Dag Hammarskjölds begravning 1961. FOTO: BJÖRN LARSSON ASKFadime Sahindals kista bars ut av hennes kvinnliga släktingar och vänner. Vid den efterföljande jordfästningen vid Gamla kyrkogården deltog sedan enbart familjen.
Minneshögtiden i Uppsala domkyrka blev en stark och gripande hyllning till kvinnan som valde sin egen väg till priset av sitt eget liv.
Familjetragedin som blev en nationell angelägenhet och avslutades i en närmast statsmannamässig minneshögtid i en överfylld domkyrka samlade tusentals sörjande.
Redan tidigt på måndagsförmiddagen ringlade köerna utanför kyrkan som fylldes till sista plats. Med Fadimes älsklingsblomma, vita nejlikor, i nävarna huttrade klungor av unga flickor i skinnjackor på kyrkoplanen i den iskalla vinden.

Påfallande många var invandrarflickor som ville visa sin vördnad och beundran för kvinnan som redan utnämnts till martyr och föregångare för unga kvinnor. "Fadime, vi kommer att fortsätta din kamp mot hedersmord" stod det på banderollen som vecklats ut utanför huvudingången till domkyrkan.
Fadime hade själv begärt att få begravas i domkyrkan i Uppsala där hon vuxit upp och så blev det också.
Domprosten Tuulikki Koivunen Bylund ledde andakten som uppgavs vara det största evenemanget i kyrkan sedan begravningen av Dag Hammarskjöld 1961.
Själv medger hon att hon darrade inför uppdraget som hon såg som ett av de svåraste under sina 30 år som präst. Även om hon aldrig träffat Fadime eller kände henne, känner hon sig delaktig i den kollektiva skulden efter mordet. Att vi är så dåliga på att ta kontakt, att bry oss, bjuda hem.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X