Annons
X
Annons
X

Tusentals i Påsk-uppror runt om i Sverige

I protest mot de uppstramade reglerna i sjukförsäkringen genomförde på måndagen det så kallade påskuppropet manifestationer på 40 platser i landet. Med hemsnickrade plakat och maning till solidaritet fylldes Medborgarplatsen i Stockholm av hundratals sympatisörer.

På måndagen hölls manifestationer på flera håll runtom i landet mot utförsäkringarna från sjukförsäkringen under namnet 'påskuppropet'.
På måndagen hölls manifestationer på flera håll runtom i landet mot utförsäkringarna från sjukförsäkringen under namnet 'påskuppropet'. Foto: INGVAR KARMHED

– Vi vill stoppa utförsäkringen, förklarade åttaåriga Siri Nuouttiniemi, som under parollen ”slå inte mot de svaga” i går kom tillsammans med mamma Ulrika Nuottiniemi och lillasyster Sonja till Medborgarplatsen i Stockholm för att sluta upp i påskupproret, en nationell manifestation mot utförsäkringarna.


För mig som har arbete och fått del av kakan känns det viktigt att komma hit - min skattesänkning har ju delvis betalts genom det här, säger Ulrika Nuottiniemi.

Alice Arljung berättar att hon dagligen träffar utförsäkrade i sitt arbete inom socialtjänsten. Sonen Miron Arljung ser det som en plikt att visa solidaritet.

Annons
X

– Jag vill visa mitt stöd till människor som vänd ryggen av sjukvårdssystemet. Man behöver bara gå ut på gatan för att bli påmind om hur många som är utslagna, säger han.

Från podiet vittnade utförsäkrade och cancersjuke Erik Videgård om sin kamp för sjukersättning, som enligt Försäkringskassans bedömning är noll kronor.

– Jag är här för att jag vet att så många människor ligger hemma och lider, sade Erik Videgård.

Debattören Helle Klein, präst i Svenska kyrkan och tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet, efterlyste ett humant system och krävde att sjukförsäkringen görs om:

- Och till er som tycker att präster och diakoner inte ska lägga sig i politik vill jag citera den tidigare ärkebiskopen Nathan Söderblom - ”kristendomen är inte en grav att vårda utan ett liv att leva i världen”, dundrade Helle Klein.

Bakom påskuppropet står olika religiösa trosriktningar, läkare, socialarbetare, författare och sjukskrivna, som förenats i protest mot sjukförsäkringen

Regeringen har fått utstå skarp kritik för åtstramningen i sjukförsäkringen och den 11 april aviserade regeringen en uppmjukning av den bortre gränsen som öppnar för fler individuella bedömningar. Men det räcker inte, tycker läkaren Jenny Fjell.

– Vi har från olika håll sett hur fruktansvärt illa människor far när de blir utförsäkrade. Jag har hämtat ut mediciner åt patienter som själva inte har råd, säger Jenny Fjell.

Under manifestationen upphörde också sorlet under en tyst minut för dem som inte klarat ett negativt försäkringsbeslut utan tagit sina liv.

– Vi vill hedra minnet av dem, eftersom människor faktiskt dör av den här hårdhänta hanteringen.

Ulrika Nuottiniemi hoppas att påskupproret ska kunna få regeringen att ändra sig.

– Om det är ett budgetfråga kanske det går, om det är en ideologisk fråga kan det bli svårare, säger hon.

Annons
Annons
X

På måndagen hölls manifestationer på flera håll runtom i landet mot utförsäkringarna från sjukförsäkringen under namnet 'påskuppropet'.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X