X
Annons
X

Tusentals fast i Europas väntrum

Spanien har förvandlats till porten till Europa för migranter som drömmer om en ny framtid. Tusentals tar sig in på europeisk mark via de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika – men där är väntetiderna långa och desperationen stor.

Det råder julstämning på promenadstråket i Ceuta. Glittrande girlanger pryder gatulyktorna och då och då överröstar Mariah Careys “All I want for christmas” söndagssorlet.

På andra sidan halvön hörs ingen julmusik. Mamadou och Brahim står på slänten som sluttar ner mot havet. Bakom dem sitter ett tiotal killar med blickarna fästa på horisonten. De bor på Ceti, Ceutas statliga anläggning för migranter, ett stenkast bort.

Brahim från Guinea har varit i Ceuta i fem månader. "Det svåraste är att inte ha något att göra", säger han.

Foto: Fanny Hedenmo/TT Bild 1 av 6

Mamadou (till höger) lämnade sitt hemland Guinea för att hitta ett arbete i Nordafrika. I dag hoppas han på att få uppehållstillstånd i Frankrike.

Foto: Fanny Hedenmo/TT Bild 2 av 6

Socialarbetaren Maite Pérez Lopéz säger att de flesta migranter i Ceuta inte är intresserade av de stödinsatser som erbjuds, som kurser i det spanska språket.

Foto: Fanny Hedenmo/TT Bild 3 av 6

Migranter klättrar över stängslet som skiljer Marocko och den spanska enklaven Melilla åt. Arkivbild.

Foto: Santi Palacios/AP/TT Bild 4 av 6

En man kliver av en spansk räddningsbåt som anlänt Algeciras i södra Spanien. Migranterna ombord räddades i Gibraltarsundet. Arkivbild.

Foto: Marcos Moreno Bild 5 av 6

Migranter ombord på en spansk räddningsbåt som anlänt Algeciras i södra Spanien. De räddades i Gibraltarsundet. Arkivbild.

Foto: Marcos Moreno/AP/TT Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X