Tusentals civila flyr Kashmir

Under strecket
Publicerad
Annons

Islamabad/New Delhi Trots omvärldens maning till lugn provsköt Pakistan natten till i går ännu en robot som kan bestyckas med kärnvapen. Samtidigt fortsatte eldgivningen över gränsen mellan Indien och Pakistan att kräva civila dödsoffer. En svensk säkerhetspolitisk bedömare beskrev konfliktläget som "fullkomligt livsfarligt".
I lördags provsköt Pakistan en medeldistansrobot, vilket väckte kraftiga protester i världen.
I går testades en ny kortdistansrobot, Hatf-III (Ghaznavi), som har en räckvidd på 29 mil och kan förses med kärnvapenstridsspetsar. Pakistans ÖB general Aziz Ahmed Khan konstaterade nöjd att roboten var högst träffsäker och sade att Pakistans försvar "nu har blivit ogenomträngligt".
Indien kommenterade söndagens test på samma sätt som lördagens.

– Vi är inte imponerade av de här robotupptågen, sade indiska UD:s taleskvinna Nirupama Rao.
Hon tillade att testerna närmast "smälter in i det internationella samfundets värsta mardrömmar om statsstödd terror med ballistiska robotar och
kärnvapen". Indiens premiärminister Atal Behari Vajpayee upprepade att " det finns gränser för Indiens tålamod".
Natten till i går dödades minst fem civila indier när Indien och Pakistan besköt varandra med granat- och automateld, rapporterade Reuters från staden Jammu i Kashmir. Allt fler människor flyr nu gränsområdet. Enligt indiska massmedier har 50 000 bybor flytt bara på den indiska sidan. Liknande siffror har rapporterats från Pakistan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons