Annons

De vilda Vasarna. En våldsam historiaTusentals blev offer för familjens bråk

Gustav Vasas son Johan III och hans hustru Katarina Jagellonica sitter fångna på Gripsholm. Katarina har den blivande kungen Sigismund i knät.
Gustav Vasas son Johan III och hans hustru Katarina Jagellonica sitter fångna på Gripsholm. Katarina har den blivande kungen Sigismund i knät.

Vilka var de, ätten Vasa som regerade i både Sverige och Polen, och vars splittringar tvingade tiotusentals människor att sätta livet till i krig? I Herman Lindqvists nya bok får vi läsa om medlemmarnas utbrott, religiösa böjelser och allehanda extravaganta intressen.

Uppdaterad
Publicerad

”Jag har hört den förut”, tänker jag när jag slår upp Herman Lindqvists senaste bok. Vasakungarnas historia minner om ett uttjatat skämt: den dumme pappa Erik som tvingar in sig i det rådsmöte som slutar i massmord, den misstänksamme sonen Gustav som istället flyr till Dalarna och slutar som kung, de burdusa och smått tokiga sonsönerna som efterträder varandra på tronen, deras bångstyriga systrar som gifts bort med tyska furstar, kusinerna Gustav Adolf och Sigismund som dränker halva Nordeuropa i blod i sin personliga släktfejd, Kristina som tröttnar på allt och flyttar till Rom, och så vidare. Jag har hört den förut. Många gånger. Kungahuset Vasas öden tillhör standardelementen i äldre tiders svenska allmänbildning. Till och med lögnerna – som Gustav Vasas fiktiva äventyr i Dalarna – har länge ingått i vår historiska kanon.

Så varför berätta allt en gång till? Vilket syfte tjänar Herman Lindqvists ”De vilda Vasarna. En våldsam historia”? Finns det någon poäng i att än en gång servera svenska folket en krönika om Gustav Vasas släkt – det vill säga, bortsett från det rena underhållningsvärdet, som i och för sig är avsevärt.

Annons
Annons
Annons