Annons
X
Annons
X

Tusental saknas i oväder i Indien

Det kraftiga oväder som drar fram över Bengaliska viken hade på onsdagen krävt omkring 50 dödsoffer. I södra Indien saknades minst 800 människor och i Bangladesh var hundratals fiskare ännu försvunna.

Av TT
[object Object]
Ovädret har skapat stora översvämmningar i Indien.

Uppskattningsvis 100 000 invånare längst kusten i den indiska delstaten Andhra Pradesh hade förlorat sina hem i översvämningar som uppkommit till följd av de ihärdiga skyfall som ovädret fört med sig.


Vatten började strömma in i mitt hus sent redan i måndags kväll. Nu har vi förlorat allt, till och med våra kläder, sade Samba Siva Rao på telefon från ett uppsamlingsläger till Reuters.

Tidigare hade myndigheterna i Andhra Pradesh rapporterat över tusen saknade, däribland mängder av fiskare. Många av dessa hade senare dock tagit sig i land och hört av sig.

Annons
X


Av de drygt tusen saknade är 150-200 fiskare nu åter tillbaka i säkerhet, sade Shashank Goel vid delstatens krishanteringsmyndighet.

Han sade också att vattennivån på onsdagen börjat sjunka och att regnen hade lättat.

Räddningsarbetare i gummibåtar försökte rädda de många människor som strandsatts bland vattenmassorna. Militärhelikoptrar släppte ned mat och vatten till nödställda och bärgade folk till högre nivåer. Tusentals fördes till provisoriska uppsamlingsläger.

De flesta som omkom dödades när elledningar föll ned i vattnet eller när byggnader rasade samman.

Trafiken på landsvägar och järnvägar i Andhra Pradesh har störts kraftigt av ovädret, liksom sjöfarten i hamnarna. Flygplatsen i Visakhapatnam var på onsdagen stängd för tredje dagen i rad. Stora arealer odlingar hade också ödelagts.

Även delstaten Orissa i nordöstra Indien drabbades av ovädret. Minst sex människor dödades, tusentals evakuerades och mängder av fält förstördes.

I Bangladesh saknades ännu på onsdagen omkring 300 fiskare ute till havs.

– Vi tror att en del av dem kommer att återvända, sade Kabir Ahmed Sawdagar, företrädare för landets yrkesfiskare, till Reuters.

En annan representant för fiskarna sade att 31 trålare med sammanlagt 450 man ombord sjunkit i ovädret och att de allra flesta befarades drunknade.

Kraftiga oväder och cykloner drabbar nästan varje år Indien och Bangladesh. År 1991 dödades omkring 143 000 människor av en cyklon i Bangladesh.

Hyderabad TT

Annons
Annons
X

Ovädret har skapat stora översvämmningar i Indien.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X