Annons
X
Annons
X

Tusenlappar skiljer mellan olika bilförsäkringar

Mer än 18 000 kronor kan priset skilja mellan den billigaste och den dyraste försäkringen av samma bil och på samma ort. Skillnaderna i pris mellan olika bilförsäkringar växer – särskilt för den som redan har en bil som är dyrare än snittet att försäkra.

Skillnaderna på vad man får betala för bilförsäkringar har vuxit över tid menar Compricer.
Skillnaderna på vad man får betala för bilförsäkringar har vuxit över tid menar Compricer. Foto: Tomas Oneborg

Att välja samma försäkringsbolag för bilen som för hemmet riskerar att bli en dyr affär. Har du inte jämfört olika försäkringar riskerar du nämligen att betala många tusenlappar för mycket.

– När man bor i ett område där det kostar en del att försäkra bilen går det att spara stora pengar genom att välja rätt, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

En jämförelse av priset på olika bilförsäkringar visar att skillnaderna mellan vad du får betala har vuxit över tid, enligt Compricer. Dels har det blivit större prisgap mellan att försäkra en bil på storstadens trafikerade gator jämfört med på landet. Dels har skillnaden i pris mellan olika försäkringsbolag vuxit - särskilt på ställen där försäkringen redan är dyrare än snittet.

Annons
X

– Utöver pris är det självklart viktigt att se på innehållet i försäkringen. Men många skulle kunna få en likvärdig, eller till och med bättre, försäkring för en billigare peng än vad de betalar i dag, säger Christina Söderberg.

I genomsnitt kostar en helförsäkring i Stockholms län nästan 6 700 kronor, att jämföra med genomsnittspriset för hela Sverige som ligger på nästan 5 000 kronor. Men variationen kan vara betydligt större än så.

Jämför vi enskilda statsdelar i huvudstaden såsom Enskede och Rinkeby ser vi att en Volvo V70 i genomsnitt är mer än dubbelt så dyr att försäkra i Rinkeby som i Enskede. I Rinkeby kostar försäkringen i snitt strax över 18 000 kronor om året. Samma försäkring landar på 7 800 kronor i Enskede.

– Egentligen är det inte så konstigt att variationen är stor för försäkringsbolagen sätter premier utifrån kostnader, säger Christina Söderberg.

Men störst är variationen mellan olika bolag. Samma förare kan för en och samma Volvo V70 i Rinkeby få betala antingen 10 476 kronor eller uppemot 29 160 kronor om året.

– Den billigaste försäkringen för någon som bor i Rinkeby ligger på samma prisnivå som genomsnittet för en försäkring av samma typ av bil för den som bor i Enskede, säger Christina Söderberg.

I vanliga fall får du betala för den risk du utgör enligt statistiken, nu blir det möjligt att betala för risk på individnivå.

Att prisspannet har vuxit på redan dyra orter såsom Rinkeby kan, enligt Christina Söderberg, förklaras av att enskilda försäkringsbolag har haft otur - och drabbats av många olyckor just där - eller av att försäkringsbolag har valt att lämna marknaden på orten och därför satt premien exceptionellt högt.

I början av mars lanserade Moderna försäkringar en ny typ av försäkring. Med hjälp av digital teknik från Greater Than utgår försäkringen från bland annat faktiskt körbeteende och antal körda mil i stället för traditionella faktorer som ålder och hur länge föraren har haft körkort.

Linda Nordvall, vd för Motormännens Försäkringsförmedling, tror att detta är en typ av försäkringar som vi kommer att få se mer av framöver.

–I vanliga fall får du betala för den risk du utgör enligt statistiken, nu blir det möjligt att betala för risk på individnivå. Det kan gynna den som inte kör så mycket eller den som är väldigt skötsam, säger Linda Nordvall.

Prisexempel: försäkringar Volvo V70

Stadsdel Billigaste Dyraste Skillnad
Enskede: 5412 9682 4270
Tensta: 9168 16455 7287
Rinkeby 10476 29160 18684
Kista 4680 10352 5672
Botkyrka 5688 12110 6422

Källa: Compricer

Annons
Annons

Skillnaderna på vad man får betala för bilförsäkringar har vuxit över tid menar Compricer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X