Annons
X
Annons
X

Välj rätt båtförsäkring – spara tusentals kronor

Det skiljer flera tusenlappar mellan olika försäkringsbolag för att försäkra en och samma båt.
Granska både innehåll och pris när du väljer försäkring.

Foto: Erlend Aas/TT

Det är vår och bara någon månad kvar innan båtsäsongen drar igång på fullt allvar.
Ett säkert tecken är att Stockholms båtmässa "Allt om sjön" pågår just nu, vilket SvD skrivit om tidigare.

Den som vill spara in på utgifterna för att ha båt gör klokt i att granska sin båtförsäkring. Skillnaderna i pris mellan olika bolag är stora och även villkoren kan skilja rejält.

– Man bör först fundera på vilket skydd man behöver och sen jämföra mellan bolagen så att man får bäst försäkring till bäst pris, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Annons
X

Nivån på självrisken är en sådan faktor som kan betyda en hel del på premien man betalar för försäkringen. En låg självrisk ger en högre premie och omvänt - en hög självrisk kan sänka premien. Båtens stöldskydd och säkerhetsanordning kan också påverka priset.

Kostnaden för att försäkra en segelbåt av typen Bavaria32 kan skilja så mycket som 2500 kronor beroende på vilket bolag man väljer. Och en motorbåt av modell Aquador 26DC kan kosta allt mellan 8100 och nära 13 000 kronor att försäkra.

– De stora skillnaderna beror på att försäkringsbolagen baserar sina premier på olika skadestatistik, säger Christina Söderberg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Det är inte bara **villkoren och val av bolag som påverkar priset, även andra faktorer som var båten förvaras, i vilken hamn kan påverka priset. Exempelvis kan det skilja om båten finns i Göteborg eller i Stockholm. Så planerar man att byta hamn så är det klokt att se över sin försäkring.

  – En förändring är alltid ett bra tillfälle att se över sin försäkring, inte bara hamnbyte, utan även om man installerar ny säkerhetsutrustning eller har fått en skada på båten.

  **Ska man se **över sin båtförsäkring och välja nytt bolag kan det vara klokt att se över andra försäkringar vid samma tillfälle. Flera av de större försäkringsbolagen brukar ge rabatter om man samlar fler försäkringar i samma bolag. Kanske blir det billigast om man försäkrar både båt, bil och hemmet i samma sakförsäkringsbolag.

  Men beroende på vilka behov man har som båtägare kanske man hellre vill välja ett försäkringsbolag som är specialister på just båtförsäkringar.

  – Man kan möjligtvis ha igen det vid ett skadetillfälle. Viktigast innan man väljer är att man jämför villkoren och priset och inte bara tar första bästa försäkring, säger Christina Söderberg.

  Båttyp Prisspann, försäkring (Stockholm)
  Segelbåt, Bavaria 32, 2005 3 703-5 138 kronor
  Motorbåt, Aquador 26DC, 2007 8 129-12 862 kronor
  Motorbåt, Nidelv 24, 1986 532 - 1114 kronor
  Motorbåt, Ockelbo B18 AL 4 470-6 105 kronor
  Källa: Compricer
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X