Hans Ingvar Roth:Turnerandet är över – men musikskapandet tar aldrig slut

Paul Simons pappa, själv musiker, var till en början kritisk till sonens försök att skriva sånger, men mjuknade när han fick höra ”The sound of silence”. Faderns bekräftelse framstår som viktig i biografin ”Paul Simon: The life” – men det är den såriga relationen till duo-partnern Art Garfunkel som är den röda tråden. 

Under strecket
Publicerad

Paul Simon intervjuad på scen i samband med att han tog emot Polarpriset i Stockholm 2012.

Foto: Patrik Österberg/IBL

Art Garfunkel och Paul Simon som Tom & Jerry, sent 50-tal.

Simon & Garfunkel under gratiskonserten i New York, 1981.

Annons

Förra året gjorde den amerikanske musikern Paul Simon sin sista världsturné, ”Homeward bound – The farewell tour”, som tog honom till ett stort antal städer i USA och Europa, däribland till Stockholm under sommaren. Han har deklarerat att han bara kommer att göra enstaka konserter i framtiden. Paul Simon, som fyllde 77 år i oktober, har haft en imponerande karriär som inleddes redan på 50-talet. Många av hans sånger har blivit klassiker, som ”The sound of silence”, ”America”, ”The boxer” och ”Bridge over troubled water”. 

Trots Paul Simons långa liv i rampljuset är det först nu som det har kommit en fullödig biografi byggd på intervjuer med föremålet: ”Paul Simon: The life” (Simon & Schuster) av den amerikanske journalisten Robert Hilburn. Den baserar sig på över 100 timmar intervjuer, och det märks att författaren är en stor beundrare av Simon som artist. Biografin är officiell i den meningen att Simon fick möjlighet att läsa och kommentera boken innan den publicerades. 

Annons
Annons
Annons