Turné vill vädra våra fördomar

Bimbo. Blatte. Nörd. Varje gång vi möter någon stoppar vi in henne i ett fack. På Fördomsturnén får du smaka på dina egna fördomar, även sådana du inte trodde att du hade. På nationaldagen klockan 15 invigs utställningen.

Under strecket
Publicerad
Nancy Hadadian, Sylvia Chanoum och Vicky Chanoum är några av dem som bland annat arbetat med filmen Bara vi.

Nancy Hadadian, Sylvia Chanoum och Vicky Chanoum är några av dem som bland annat arbetat med filmen Bara vi.

Annons

Ett stort vitt tygstycke med blå, snirklig handstil. Vackert på håll, otäckt och tankeväckande när man kommer nära nog för att uppfatta vad som står på tyget. Hårfrisörskebimbo och blåneger. Stort bröst och Hitler. Tätt slingrar vardagsfördomar in i uttryck som vi uppfattar som grövre och mindre tillåtna.
– Vi har skrivit ned våra egna fördomar och sådana som vi tror att andra har, som vi till exempel snappat upp på bussen. Det blev så uppenbart att alla har fördomar även om man inte tror det. Vardagsfördomar är kanske inte okej, säger Anna Linder, som är en av de fem unga som varit med och skapat tyget.

Våra fördomar bär vi med oss och de manifesteras inte minst i vår klädsel och hur vi uppfattar andras. Besökaren får klippa ut en fördom ur det stora tyget och ta med sig som en brosch – att fästa utanpå ett plagg eller gömma som en hemlighet.
Fördomsturnén på Forum för levande historia i Stockholm har utformats av ungdomar från hela Sverige i samarbete med konstnärer.
Utställningen bygger på Intoleransrapporten, som gjorts av Forum för levande historia och Brottsförebyggande rådet, och är en kartläggning av ungdomars attityder och utsatthet kring antisemitism, homofobi och islamofobi. Resultatet visade bland annat att en fjärdedel av de tillfrågade hade en villkorad inställning till minoriteter – de får finnas, men med vissa förbehåll. Att vara muslim kan vara okej, men inte att bygga moskéer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons