Annons

”Turkrånet” var Heimaeys stora olycka

Befolkningen på den isländska ön Heimaey har hämtat sig från vulkanutbrottet för 30 år sedan. Husen är framgrävda, hamnen moderniserad. En annan, mycket större olycka lever ännu i öbornas minne. En nyutkommen bok berättar om när Heimaeys folk mördades och fördes till Afrika som slavar. Av Lars Munkhammar

Under strecket
Publicerad

Vi är många som minns Hemön, Heimaey, och den stora olycka som skedde där för 30 år sedan. Vi minns tidningsrubrikerna, vi minns nyheterna i radio om den lilla ön som hotade att drunkna i lava och aska under ett vulkanutbrott.
Heimaey är den största av Västmannaöarna, Vestmannaeyjar, strax utanför Islands södra kust. Den 23 januari 1973 fick vulkanen Helgafell ett fruktansvärt utbrott som varade till fram på sommaren. Invånarna, ungefär 5 000 människor, var hotade till livet, deras stad, deras gårdar, deras ö, deras plats i världen mitt ute i Atlanten hotade att utplånas för evigt. Men den utsatta befolkningen levde med en hög beredskap mot olyckan och en månghundraårig nedärvd vaksamhet. Inom ett dygn hade befolkningen i stort sett evakuerats och den lokala brandkåren gjorde enorma och heroiska insatser mot eld, lava och aska. Det var den dittills största insatsen någonsin att med vatten motverka och fördröja effekterna av ett vulkanutbrott. Och vatten fanns det gott om, Atlanten är stor.

Skadorna begränsades ordentligt, även om de var stora. 70 bostadshus och gårdar begravdes i lava och aska, och 300 andra byggnader förstördes av eld eller begravdes. Men människorna levde och omvärlden pustade ut. Det är tragiskt att mista sitt hem, tänkte vi som följde allt detta på håll, men på en vulkan kan ju ändå ingen bo.
För den som har vuxit upp på ett så särpräglat ställe i världen kan dock hemlängtan vara större än fruktan och mycket annat. I dag är befolkningen tillbaka på Heimaey. Husen är framgrävda ur askan och de värms upp genom ett energisystem som tar tillvara värmen från den svalnande lavan. Hamnen har moderniserats, den fick en lite annorlunda (nästan bättre) form av lavan.

Annons
Annons
Annons