Annons
X
Annons
X

Turkiska journalister frigavs i natt

Den ansedda turkiska tidningen Cumhuriyets chefredaktör och dess chef för Ankararedaktionen har försatts på fri fot efter tre månader i fängelse.

[object Object]
En lycklig Can Dündar höjer sin knutna näve när han möter ett pressuppbåd efter att ha fått lämna fängelset. Foto: Can Erok/AP

ISTANBUL Strypkopplet på turkisk yttrandefrihet lättade något natten till fredagen, då Can Dündar, chefredaktör för turkiska Cumhuriyet, och Erdem Gül, tidningens chef för Ankararedaktionen, släpptes efter 92 dagar i fängelse. De båda journalisterna har stått anklagade för terrorbrott, men friades under torsdagen av Turkiets konstitutionsdomstol. Dündar och Gül försattes på fri fot efter domstolsbeslutet, men har fått utreseförbud.

– Ni känner väl till att presidenten [Recep Tayyip Erdoğan] fyller år den 26:e? Vi är glada över att kunna fira födelsedagen med detta beslut om släppa oss fria, sa Dündar när han mötte pressen utanför fängelseportarna, rapporterar Hürriyet Daily News.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var efter tidningen Cumhuriyets rapportering om att turkisk underrättelsetjänst ska ha smugglat in lastbilar med vapen i Syrien, som Dündar och Gül anklagades för spionage samt för att stödja beväpnade terrororganisationer. Journalisterna riskerade fängelsestraff på livstid.

  Annons
  X
  Annons

  En lycklig Can Dündar höjer sin knutna näve när han möter ett pressuppbåd efter att ha fått lämna fängelset.

  Foto: Can Erok/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X