Annons
X
Annons
X

Erik Thyselius: Turkisk tragedi medan EU ser på

Turkisk trumf på hand?
Turkisk trumf på hand? Foto: Lefteris Pitarakis / TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte i torsdags Turkiet för första gången sedan den misslyckade militärkuppen. I samtal med landets president Erdoğan påminde hon om vikten av att det finns yttrandefrihet och maktdelning i en demokrati (Tagesschau 2/2).

Bakgrunden är den kommande folkomröstningen om en ny konstitution som, förutsatt att den införs, i praktiken kommer att upphäva parlamentets och domstolarnas inflytande över presidentposten. Att maktdelningen skulle upplösas är så klart bara ogrundade stollerier från oppositionen, enligt Erdoğan själv.

Kritik har även riktats mot Merkel, då hennes besök kan uppfattas som en pr-seger för Erdoğans föreslagna konstitution.
Utöver uppfriskningen av elementär demokratikunskap och förslaget om att valobservatörer borde övervaka folkomröstningen, riktade Merkel dock ingen skarpare kritik mot förslaget som sådant.

Annons
X

Det är inte så konstigt. På agendan stod även flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Så länge de europeiska ledarna överlåtit åt en despot i vardande att ansvara för EU:s yttre gränsskydd, lär få politiker protestera när Turkiets demokrati monteras ned inför öppen ridå.

Annons

Turkisk trumf på hand?

Foto: Lefteris Pitarakis / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X