Annons
X
Annons
X

Erik Thyselius: Turkisk tragedi medan EU ser på

Turkisk trumf på hand?

Turkisk trumf på hand? Foto: Lefteris Pitarakis / TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte i torsdags Turkiet för första gången sedan den misslyckade militärkuppen. I samtal med landets president Erdoğan påminde hon om vikten av att det finns yttrandefrihet och maktdelning i en demokrati (Tagesschau 2/2).

Bakgrunden är den kommande folkomröstningen om en ny konstitution som, förutsatt att den införs, i praktiken kommer att upphäva parlamentets och domstolarnas inflytande över presidentposten. Att maktdelningen skulle upplösas är så klart bara ogrundade stollerier från oppositionen, enligt Erdoğan själv.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kritik har även riktats mot Merkel, då hennes besök kan uppfattas som en pr-seger för Erdoğans föreslagna konstitution.
  Utöver uppfriskningen av elementär demokratikunskap och förslaget om att valobservatörer borde övervaka folkomröstningen, riktade Merkel dock ingen skarpare kritik mot förslaget som sådant.

  Annons
  X

  Det är inte så konstigt. På agendan stod även flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Så länge de europeiska ledarna överlåtit åt en despot i vardande att ansvara för EU:s yttre gränsskydd, lär få politiker protestera när Turkiets demokrati monteras ned inför öppen ridå.

  Annons

  Turkisk trumf på hand?

  Foto: Lefteris Pitarakis / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X