Annons
X
Annons
X

Turkisk stiftelse i globalt centrum

En islamisk stiftelse i Turkiet, IHH, har förändrat världspolitiken. Den har gjort blockaden av Gaza till en global angelägenhet efter bordningen till havs av hjälpkonvojen. SvD besökte organisationens högkvarter på en oansenlig gata i Istanbuls historiska kvarter.

Lokalerna är nästan öde när SvD första gången besöker den omtvistade islamiska hjälporganisationen IHH:s högkvarter på en liten gränd i Istanbul.

Men det vore fel att låta sig förledas av den tillfälliga tystnaden eller den oansenliga adressen i den gamla stadsdelen Fatih (Erövraren).

Ödsligheten beror på att så gott som alla har gått iväg till den närliggande 1400-talsmoskén i Fatih för att delta i begravningsceremonin för de nio turkar som dödades när israeliska kommandosoldater bordade passagerarfartyget Mavi Marmara i den hjälpkonvoj som aldrig nådde sin destination, hamnen i Gaza.

Annons
X

När begravningsceremonin är över fylls IHH:s lokaler av ett myller av människor. Här trängs sörjande, sammanbitna och skadade med stora plåster; anhöriga till deporterade; människor som vill skänka pengar; andra som förhör sig om vad de kan göra för att delta i IHH:s hjälpverksamhet runt om i världen eller anmäla sig som frivilliga i nästa konvoj till Gaza.

Nere i källaren står tv-apparaterna på. Alla vill höra hur president Abdullah Gül kommenterar landets fortsatta relationer till Israel och den händelseutvecklingen som ställt Turkiet i fokus. Inne på damtoaletten blir jag nyfiket tillfrågad av en ung kvinna, som förlorat en vän på Mavi Marmara, om svenskarna och Ship to Gaza-Sverige.

Den stiftelse hon stöder har blivit motorn i försöken att bryta blockaden av Gaza. Utan den fenomenala förmåga som IHH – Insani yardim vakfi på turkiska (Stiftelsen för humanitär hjälp) – har att samla in biståndsmedel från privata donatorer skulle Free Gaza movement aldrig haft råd att rusta en hel konvoj med sex fartyg, nära 700 passagerare från många länder, däribland Sverige, och 10000 ton last. Free Gaza movement har nu blivit en ohelig allians mellan islamkonservativa och en europeisk sekulär vänster.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har gjorts tidigare försök att skicka mindre båtar med destination Gaza. Men det var först när IHH med sina ekonomiska muskler gick in i satsningen som den fick råd att köpa det stora passagerarfartyget Mavi Marmara av Istanbuls kommun och samla en bred konvoj i samarbete med bland annat Ship to Gaza-Sverige och en grekisk organisation.

  Efter den israeliska kapningen av hjälpkonvojen till Gaza blev IHH känt över världen. Men Gaza är blott ett av flera områden där stiftelsen har verkat sedan den började skicka bistånd till den muslimska sidan i Bosnien under kriget på 1990-talet.

  Rika och fromma turkiska affärsmän sägs vara starka finansiärer, men det talas också om saudiskt privatkapital bakom verksamheten.

  Israel stämplar den islamiska välgörenhetsstiftelsen som en terroristorganisation. Utan tvivel har stiftelsen starka band till Hamas, som inte klassas som en terroristorganisation i Turkiet. Israel påstår att IHH dessutom skulle ha band till terrornätverket al-Qaida.

  En västdiplomat i Istanbul, som har borrat i frågan bland utländska kolleger, säger:

  –Efter vad jag har hört finns det inga bevis på sådana kopplingar.

  En turkisk statsvetarprofessor, Serhat Güvenç, beskriver IHH som ”tvättäkta islamister”, dock utan kopplingar till våldsaktioner, jihadism eller al-Qaida. De står Saadet nära, ett islamistiskt parti långt till höger om den proislamiska AKP-regeringen, enligt Güvenç.

  Inte heller statsvetaren Sylvia Tiryaki vid Istanbul Kültür Üniversitesi ser dem som våldsinriktade islamister.

  –De har inte bara skickat hjälpsändningar till muslimska länder. Min bild är att IHH är en humanitär hjälporganisation som skickar bistånd till människor över hela världen, bland annat till jordbävningsoffren på Haiti. De hjälper människor i nöd, säger Sylvia Tiryaki.

  Men genom att engagera sig i Palestinafrågan, vilken av en bred allmänhet i Turkiet ses som rättvisefråga, rör IHH vid strängar som finns i folkdjupet. Istanbul i dessa dagar är fyllt av små, symboliska och privata markeringar till stöd för palestinierna. Turkarna tycker sig stå på rätt sida i denna konflikt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X