Turkisk maning till kamp mot hedersmord

Under strecket
Publicerad
Annons

Ankara Turkiets regering har beordrat böneledare i landets alla moskéer att predika kvinnors rättigheter och fördöma ”hedersmord”.

– Att döda en person av traditionella skäl definieras i våra lagar och av vårt folk som mord, sade statssekreteraren Mehmet Aydin till nyhetsbyrån Anatolia i går.
Han sade att han ska uppmana det statliga direktoratet för religiösa frågor att se till att regeringens beslut verkställs. Direktoratet kontrollerar innehållet i de predikningar som framförs i de turkiska moskéerna.
Regeringens beslut föregicks av mordet i onsdags på en 22-årig kvinna från sydöstra Turkiet, som fött ett barn utan att vara gift. Polisen spanar efter hennes båda bröder, som sköt henne i huvudet medan hon vårdades på ett sjukhus i Istanbul efter ett första mordförsök.
Varje år mördas tiotals turkiska kvinnor av familjemedlemmar som anser att deras heder har kränkts av kvinnorna. Ofta beordras minderåriga familjemedlemmar begå morden, eftersom de inte riskerar så stränga straff.
Tidningen Vatan
skrev i går att kvinnoorganisationen Ka-Mer, aktiv i landets sydöstra provinser, har tagit 25 kvinnor under beskydd sedan de hotats till livet av anhöriga.
I ett försök att stärka landets chanser till förhandlingar om EU-medlemskap slopade turkiska parlamentet i somras en paragraf i strafflagen om att personer som utfört ”hedersmord” skulle bedömas lindrigare än andra mördare. TT-AFP

Annons
Annons
Annons