Annons

Linda Nordlund:Turkiets syriska slit- och slängfruar

En syrisk kvinna väntar utanför busstationen i Istanbul, Turkiet, för att kunna ta sig till Europa. Tusentals andra har sålts till som bihustrur till turkiska män.
En syrisk kvinna väntar utanför busstationen i Istanbul, Turkiet, för att kunna ta sig till Europa. Tusentals andra har sålts till som bihustrur till turkiska män. Foto: MURAD SEZER / TT

De har flytt från IS och hotet att säljas som terroristfru. Men trots att de lyckats ta sig ut ur Syrien är de fortfarande lovligt byte. Linda Nordlund skriver om den lukrativa hustruhandeln med flyktingkvinnor i Turkiets gränstrakter.

Publicerad

**– Män från hela Turkiet **ringer till mig och säger att de letar efter en syrisk fru. Jag kan fixa en syrisk brud till dig direkt. Du kan vara gift med henne några månader, om det är vad du vill.
Det sade Kemal Dilsiz till Guardians reporter förra året. Han är en av alla äktenskapsmäklare som dykt upp i östra Turkiet. Fast äktenskapsmäklare är fel ord. Människohandlare är mer korrekt.

För ungefär 13 000 svenska kronor kan turkiska män köpa sig en syrisk flyktingkvinna att ta som andra eller tredje hustru. Att lagen förbjuder såväl polygami som barnäktenskap är det få som bryr sig om. Äktenskapen är bara giltiga ur religiöst perspektiv, inte ur juridiskt. Det betyder att kvinnorna – och deras barn – inte har några rättigheter vid skilsmässa eller om maken dör.

Annons
Annons
Annons
Annons