Annons
X
Annons
X

Turkiets ambassadör kallas hem

Turkiet kallar hem sin ambassadör i protest mot riksdagens beslut att det var folkmord som begicks mot armenier 1915. Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan meddelade på torsdagskvällen att han nu ställer in ett besök i Sverige som var planerat under mars månad.

Av SvD, TT
Foto: SCANPIX

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan låter meddela via ett pressmeddelande att ”Vi ställer in det turkisk-svenska mötet den 17 mars”, uppger Reuters.

”Vi fördömer kraftigt denna resolution, som är ett uttryck för politisk spekulation”, säger Erdogan vidare och tillägger att det svenska riksdagsbeslutet inte överensstämmer med den nära vänskap som råder mellan länderna.

– Jag har fått instruktioner att åka tillbaka till Turkiet, säger Zergün Korutürk, Turkiets ambassadör i Sverige som också säger att hon tycker att det beslutet är logiskt.

Annons
X

När åker du tillbaka?

– Jag hinner nog inte bli klar med allting i morgon, men så snart som möjligt, svarar hon.

Korutürk var närvarande i riksdagen. Hon säger att hon redan i riksdagen talade med Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu i telefon och att hon då fick sina instruktioner om att åka hem.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon är förvånad och mycket besviken över riksdagens beslut.

  – Jag hade förväntat mig att riksdagen skulle ha intagit den normala hållningen att det inte är riksdagsledamöternas jobb att avgöra om det har varit ett folkmord eller inte. Det är en fråga för historiker, för forskare att forska i och sedan komma till en slutsats, svarar hon.

  Zergün Korutürk säger att Sverige och Turkiet sedan början av 2000-talet haft utmärkta bilaterala relationer.

  – Det här kommer att påverka våra bilaterala relationer drastiskt. Det kommer att lägga en stor skugga över våra relationer, säger hon.

  Riksdagen gick emot regeringens hållning och beslutade på torsdagen att erkänna massakrerna på bland andra armenier 1915 som folkmord.

  Det var den rödgröna oppositionen som föreslagit att massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket ska klassas som ett folkmord.

  De borgerliga partierna avvisade förslaget med hänvisning till att politiker inte ska skriva historia.

  Men ett antal borgerliga ledamöter röstade med oppositionen, vilket gjorde att förslaget gick igenom med en rösts övervikt.

  Enligt forskarna kan det ha handlat om upp mot 2,5 miljoner människor som miste livet.

  Turkiet förnekar att det var ett folkmord, och att över huvud taget diskutera behandlingen av armenierna och andra folkgrupper under det osmanska rikets sista år var länge tabubelagt i Turkiet.

  Tidigare har drygt 20 länder och även 40 delstater i USA röstat för att benämna massakrerna 1915 folkmord.

  Stockholm TT och SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X