Annons

Turkiet varnar för strider och flyktingar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kan behöva gå in och avlägsna kurdiska styrkor och kräver europeiskt stöd för sina planer.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kan behöva gå in och avlägsna kurdiska styrkor och kräver europeiskt stöd för sina planer. Foto: Presstjänsten vid Turkiets presidentkansli via AP/TT

Om Ryssland inte ser till att kurdiska styrkor lämnar gränsområdet i norra Syrien enligt avtal så kommer Turkiet se till att det sker, varnar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Under strecket
TT
Publicerad

– Om terroristerna inte avlägsnas inom 150 timmar kommer vi ta kontroll och tömma det själva, säger Erdogan i ett tv-sänt tal.

Med "terrorister" avser han den kurdiska YPG-milisen, som Turkiet vill likställa med den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Erdogan begär också europeiskt stöd för den så kallade säkra zon som Turkiet vill upprätta. Turkiet har sedan 2016 ett avtal med EU som innebär att landet härbärgerar miljontals flyktingar som det stoppat från att resa vidare mot Europa.

– Om det inte finns något stöd för de projekt vi utvecklar för att mellan en och två miljoner ska kunna återvända i ett första steg så har vi inget val annat än att öppna våra dörrar och låta dem åka till Europa.

Under lördagskvällen kom uppgifter om att minst 15 stridande dödats i nordöstra Syrien. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien drabbade rebellgrupper med understöd av turkiska stridsflygplan samman med styrkor ur den kurdledda SDF-alliansen – där YPG ingår – mellan städerna Tal Tamr och Ras al-Ayn.

Nio stridande ur rebellstyrkan stupade, liksom sex ur SDF, enligt SOHR.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons