Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: Turkiet tar på sig ledarroll

Ett erkännande av Palestina i FN är ett måste, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan i Kairo. Men hans kritiker tycker att han hycklar och blundar för förtrycket av kurderna i Turkiet.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, som besöker Kairo i tre dagar för att inleda ett strategiskt partnerskap med Egypten, fick ett varmt mottagande på den egyptiska gatan.

–Han är en hjälte, sade den chaufför som körde mig till Kairos internationella flygplats.

Vi passerade affischpelare, där Erdoğan sågs avbildad med högerhanden på hjärtat och texten: ”Hand i hand för en gemensam framtid”.

Annons
X

I går förklarade han inför Arabförbundets utrikesministrar att ett erkännande av Palestina inte är ett alternativ utan ”ett måste”. Frågan väntas dominera FN:s generalförsamling nästa vecka. Redan nu är stämningen laddad.

I en debattartikel i International Herald Tribune skriver Saudiarabiens förre ambassadör i Washington, prins Turki al-Faisal, att USA kan förlora en viktig allierad (det vill säga Saudiarabien) om USA lägger in sitt veto i FN mot en palestinsk stat. Från Kairos gator ses president Obamas hyllning till den arabiska våren som tomma ord om USA samtidigt lägger in veto mot ett fullvärdigt palestinskt medlemskap i FN.

Premiärminister Erdoğan rider på denna våg när han förklarade att Israel måste betala för ”de brott som begåtts” och att ”hindret för fred i regionen är den israeliska regeringens mentalitet”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men hans kritiker är inte sena att fråga sig hur Turkiet tänker betala för de brott som den turkiska statsapparaten begått mot landets egna kurder. De ser Erdoğans engagemang i Palestinafrågan som en avledningsmanöver för den olösta kurdfrågan.

  Regeringen Netanyahus vägran att be om ursäkt för den israeliska kommandoräden mot Palestinaaktivister på den turkiska passagerarfärjan Mavi Marmara förra sommaren då nio personer sköts ihjäl ger Erdoğan en chans att stärka sina aktier i arabvärlden.

  Han jämför kommandoräden mot den frivilligkonvoj som satt kurs mot Gaza, med den israeliska militärens dödsskjutning av fem egyptiska gränsvakter i Sinai i augusti. Händelsen, som följde på ett terrorattentat i södra Israel, triggade den egyptiska mobb som stormade Israels ambassad i Kairo i helgen.

  Turkiet underkänner den FN-initierade Palmerkommissionens slutsats att Israels blockad av Gazas vatten är laglig. I stället vill Erdoğan låta turkisk flotta eskortera hjälptransporter till Gaza.

  Turkiet, en nära allierad till Washington, agerar här på egen hand. Det visar hur upptaget USA är av sin egen skuldkris. När USA tappar globalt inflytande ökar de regionala stormakternas manöverutrymme.

  Erdoğan, som reser vidare till Libyen och Tunisien från Egypten, väntas dock inte göra verklighet av sina tidigare planer på att resa in i Gaza via egyptiska Sinaihalvön. Det skulle genera hans egyptiska värdar och ses som ett brott mot Camp Davidavtalet med Israel.

  Utvecklingen i Mellanöstern efter den arabiska våren ställer Israels ledare inför två alternativ: att antingen bygga högre murar mot grannländerna eller att gå in för en historisk fred med palestinierna och ett slut på ockupationen. Samtidigt behöver de Kairos hjälp för att förhindra att Sinaihalvön förvandlas till ett nytt Israelfientligt fäste som Gaza.

  Israels premiärminister Netanyahu flög igår i helikopter längs Israels gräns mot Sinai. De återstående delarna av den 24 mil långa gränsbarriären ska vara färdigbyggda inom ett år, sade han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X