X
Annons
X

Expert: Ingen Idlib-offensiv före toppmöte

Trots omvärldens varningar om ett blodbad tycks offensiven mot det syriska rebellfästet Idlib rycka allt närmare. Ryssland bombar mål i provinsen och skickar militär till östra Medelhavet – men en fullskalig attack är inte att vänta före ett Syrienmöte på fredag, spår en expert.

Av TT
Läs mer om Kriget i Syrien

I det globala maktspel som är Syrienkriget har Idlib hamnat i centrum. Stora delar av provinsen i de nordvästra delarna av landet kontrolleras av omkring 70 000 rebeller, varav runt 10 000 beräknas vara hårdföra jihadister med koppling till al-Qaidas tidigare syriska gren.

President Bashar al-Assad, som på många sätt redan kan anses vara det sju år långa krigets vinnare, har tillsammans med sina allierade i Moskva lovat att besegra jihadisterna i Idlib. Regeringstrogna styrkor har mobiliserats i en uppenbar förberedelse för en fullskalig offensiv mot området. I tisdags återupptog också Ryssland sina flygbombningar av provinsen och dessutom har ryska stridsfartyg och ubåtar skickats till östra Medelhavet.

Den rebellkontrollerade byn Zardana i Idlibprovinsen förstördes i ett flygangrepp i början av juni 2018. 35 personer dog och många skadades, vilket gjorde dådet till ett av de blodigaste i denna del av Syrien under 2018. Nu oroas många för att en storskalig attack mot Idlib är nära förestående. Fotot kommer från människorättsorganisationen Vita hjälmarna och har verifierats av nyhetsbyrån AP.

Foto: Vita hjälmarna AP/TT Bild 1 av 2

Civila lastar sina ägodelar på en lastbil för att fly från byn Tel al-Toukan i östra Idlib efter en rysk flygattack, 4 januari 2018. Fotot kommer från den syriska regimkritiska aktivistgruppen Edlib Media Center och har verifierats av nyhetsbyrån AP.

Foto: Edlib Media Center/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X