Turkiet når inte upp till EU:s krav

Familjen Mahos inställda semesterresa är berättelsen om några stockholmares trassel, men också om Turkiets svårigheter att nå upp till den standard som EU kräver. Storpolitik i incheckningsdisken.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Ett ord som Kurdistan är absolut ingenting man ska känna sig fri att använda högt i Turkiet, säger Sten-Göran Dahlgren, som är samordnare för Turkietfrågor på Amnesty.
Eftersom att Turkiet inte erkänner något Kurdistan tolkar turkiska myndigheter ordet som en ren en provokation och ett olagligt erkännande av kurdiska anspråk på eget land.
De turkiska namnlagarna ändrades år 2003 som en del av ett reformpaket i för att blidka EU. Kurdiska namn - med de kurdiska bokstäverna x och w - är numera tillåtna enligt lag. Men i praktiken kvarstår många problem, enligt Amnesty som följer utvecklingen i landet nära.

– Och med ett namn som Kurdistan är det naturligtvis annorlunda. Det räknas som separatism i sig, säger Mehmet Tayfun, bibliotekarie på Kurdiska biblioteket i Stockholm.
Sveriges generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson betonar att minoriteternas rättigheter tagit stora kliva framåt under senare år. Men i slutändan handlar det om enskilda tjänstemän och domare som efter eget godtycke sätter
standarden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons