X
Annons
X

Turkiet behöver bra alternativ till medlemskap

Huvudpunkterna i min Brännpunktsartikel den 11 december gick tyvärr förbi Anders Wijkman (kd) i hans replik den 28 december:

  1. Med den historiska utvidgningen av EU till 25 länder närmar vi oss den punkt där EU tvingas säga ”nej tack” om EU ska vara funktionsdugligt. Därför säger Romano Prodi ”nej tack” till Ukraina, Moldavien och Ryssland. EU är en politisk organisation, inte ett geografiskt begrepp.
    Är EU-medlemskap det enda alternativet för att stödja demokrati i vårt nära grannområde? Knappast. Tvärtom bör EU25 utveckla tydliga alternativ till EU-medlemskap när fler länder knackar på dörren.
  2. Wijkman jämför Turkiets Irakgräns med Baltikums totalitära granne Vitryssland. Men USA:s påtryckningar för turkiskt EU-medlemskap inför ett krig mot Irak är en signal om att Turkiets säkerhetspolitiska situation är radikalt annorlunda än Vitrysslands. Säkerhetspakten mellan Turkiet och Israel innebär därtill en direkt involvering i Mellanösterns konflikter och försämrar möjligheterna för EU att agera som
    medlare.
  3. Turkiets 70 miljoner medborgare skulle drastiskt spä ut den demokratiska representativiteten i EU. De tio nya EU-länderna tillför jämförelsevis 75 miljoner.
  4. Wijkman argumenterar för en sekulariserad muslimsk stat som Turkiet som inspiration för ”demokratiska krafter inom islam”. Jag välkomnar likt Prodi ex-jugoslaviens länder som EU-medlemmar: små länder, som ger ökad politisk stabilitet, samt signal om att ett muslimskt land, Bosnien, kan bli EU-medlem.
    När EU25 säger ”nej tack” är det viktigt att debattera utformningen av politiskt gångbara alternativ till EU-medlemskap, för bland annat Turkiet.
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X