SvD i Turkiet: På flykt undan bombregnet

Syrianska flyktingar vid gränsen till den turkiska staden Kilis. "Vi är utleda på det här, vi kan inte jobba, det finns inget att göra och allt är dyrt".
Syrianska flyktingar vid gränsen till den turkiska staden Kilis. "Vi är utleda på det här, vi kan inte jobba, det finns inget att göra och allt är dyrt". Foto: Lars Pehrson

Tiotusentals syrier flyr undan det ryska bombregnet över Aleppo. De flockas längs med gränsen till Turkiet i väntan på att grindarna ska öppnas. Andra som redan har förlorat hoppet om ett nytt liv i Europa vill i stället återvända. SvD har rest till ett nålsöga ut ur det syriska helvetet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Syriska flyktingar vid gränsen till den turkiska staden Kilis.

Foto: Lars Pehrson

Personal i flyktinglägret Öncüpinar intill den turksyriska gränsen, där 14 000 flyktingar försöker få tiden att gå. Syrierna får inte arbeta i Turkiet.

Foto: Lars Pehrson

Studenten Mustafa.

Foto: Lars Pehrson

Syrianska flyktingar fördriver tiden med att läsa koranen, utanför flyktinglägret Öncüpinar strax innanför gränsen till Turkiet.

Foto: Lars Pehrson

Esme och Mutia besöker släktingar på sjukhuset i Kilis där allvarligt sjuka flyktingar får lov att komma för vård.

Foto: Lars Pehrson

Sjukhuset blå halvmånen med syriska kirurgen Usama Darwiesh.

Foto: Lars Pehrson

Adel Alou driver ett sjukvårdscenter för syriska krigsskadade nära den turksyriska gränsen.

Foto: Lars Pehrson

Syriska flyktingar vid den turkiska staden Kilis. Sjukhuset blå halvmånen med syriska kirurgen Usama Darwiesh.

Foto: Lars Pehrson

SvD:s reporter Teresa Küchler och fotograf Lars Pehrson.

Foto: Lars Pehrson
Annons

KILIS, TURKIET. Kommersen framför Öncüpınar gränsstängsel är i full gång: små pojkar springer runt på asfalten och säljer kakpaket, chokladbitar och vattenflaskor.

I raden av små gatustånd längs med bussparkeringen saluförs baklava, de sockerstinna småbakelser som är så populära i hela Mellanöstern och på Balkan, kaffe och te, radband och koraner.

Annons
Annons
Annons