Turk på burk och svensk rasism

Moderaternas Thomas Böhlmark twittrade om en ”klappturk”, Filip & Fredrik korade ”Årets turk” och Martin Luther mässade om ”hundturken”. I mer än 500 år har Turken fått utgöra en projektionsyta för vår rasism, skriver författaren Marcus Priftis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
LARS PEHRSON
Foto: LARS PEHRSON
Annons

Något av det värsta med rasismen är hur den normaliseras. Hur hela den politiska debatten glider in i ett främlingsfientligt sätt att resonera. Hur hela integrationsdebatten kan komma att föras på rasistiska premisser, och hur människor som i grunden är antirasister hotar att svälja – och torgföra – idéer som i grunden är rasistiska. Och inte minst, hur tankar som nyligen betraktats som extrema kan flytta in i huvudet på etablerade politiker i mittfåran.

Vi har redan sett Ilmar Reepalus ”temporära medborgarskap” och Fredrik Reinfeldts ”arbetslösheten är låg för etniska svenskar mitt i livet”. I lördags fick de sällskap av moderaten Thomas Böhlmark, ansvarig för partiets kommunikation i sociala medier, som i ett inlägg på Twitter kallade S-politikern Nalin Pekgul för ”klappturk”.

Annons
Annons
Annons