Annons

Turistpärlan som blivit Europas nya flyktinghärd

Tågstationen i Como på gränsen mellan Italien och Schweiz är flyktingeuropas nya krispunkt. Här sover hundratals flyktingar direkt på marken i väntan på att ta sig till Schweiz och vidare norrut – men flertalet stoppas och skickas tillbaka.

SvD följde tre flyktingars försök att ta sig över gränsen.

Under strecket
Publicerad

Eliaska Ahmed, 16, har flytt från Etiopien till Italien och väntar med hundratals flyktingar i Como för att fly över till Schweiz. Han har försökt en gång, men skickats tillbaka. Eliaska älskar fotboll, och i väntan på nästa flyktförsök spelar han med andra flyktingar i den dammiga parken vid tågstationen.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 7

Turister möts av en oväntad syn på stationen i idylliska Como. Perrongen är full med afrikanska flyktingar som ligger på bara marken på smutsiga täcken och pappkartonger. ”Detta är en skam för Como och Italien”, säger prästen Don Giusto.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 2 av 7

Awad Ibrahim från Mogadishu i sitt tält i parken i Como. Han drömmer om att ta sig över till Schweiz och vidare till sin bror i Sverige. ”Jag kan aldrig återvända till Somalia. Där finns bara två vägar – fängelse eller al-Shabaab”, säger han till SvD i Como.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 3 av 7

Spår 3 på stationen i Como. Härifrån går tågen till Chiasso i Schweiz varje timme. Nästan alltid finns flyktingar ombord som försöker ta sig över gränsen och vidare norrut – men som oftast skickas tillbaka. Schweiz vill inte bli Europas nya transitland.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 4 av 7

De tre etiopiska flyktingarna vill ta sig in i Schweiz – igen. De har redan fått kalla handen fyra gånger. SvD följer med dem på tåget från Como till Chiasso för att se vad som händer denna gång.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 5 av 7

Från Addis Abeba till ett tåg påväg in i Schweiz. Rahamtullah, 18 är nervös och rädd för att han ska skickas tillbaka till Italien. Men det är precis vad som händer när SvD är med på hans till synes ändlösa resa.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 6 av 7

I samma stad som filmstjärnan George Clooney har sin lyxvilla sover hundratals afrikanska flyktingar på bara marken, Vissa har varit här sedan juli. Clooney är också flyktingaktivist, men har ännu inte kommenterat krisen på sin bakgård.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 7 av 7

Eliaska Ahmed, 16, har flytt från Etiopien till Italien och väntar med hundratals flyktingar i Como för att fly över till Schweiz. Han har försökt en gång, men skickats tillbaka. Eliaska älskar fotboll, och i väntan på nästa flyktförsök spelar han med andra flyktingar i den dammiga parken vid tågstationen.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 1
Eliaska Ahmed, 16, har flytt från Etiopien till Italien och väntar med hundratals flyktingar i Como för att fly över till Schweiz.  Han har försökt en gång, men skickats tillbaka. Eliaska älskar fotboll, och i väntan på nästa flyktförsök spelar han med andra flyktingar i den dammiga parken vid tågstationen.
Eliaska Ahmed, 16, har flytt från Etiopien till Italien och väntar med hundratals flyktingar i Como för att fly över till Schweiz. Han har försökt en gång, men skickats tillbaka. Eliaska älskar fotboll, och i väntan på nästa flyktförsök spelar han med andra flyktingar i den dammiga parken vid tågstationen. Foto: Pablo Gianinazzi

COMO Ett amerikanskt par i tomatröda shorts kliver av tåget och tittar sig förväntansfullt omkring. Glider fram med snygga Samsoniteväskor. Ännu ett par turister till juvelen Como med sina berömda villor där stjärnor som George Clooney och Madonna huserar.

Annons
Annons
Annons