X
Annons
X
John David (JD) Koontz sade upp sig från sitt jobb som dataanalytiker för att odla marijuana på heltid. ”Känn på plantorna och lukta sedan på era fingrar. Det här är schyssta grejer”, säger han med uppenbar stolthet.
John David (JD) Koontz sade upp sig från sitt jobb som dataanalytiker för att odla marijuana på heltid. ”Känn på plantorna och lukta sedan på era fingrar. Det här är schyssta grejer”, säger han med uppenbar stolthet. Foto: Stein J. Bjørge

Vallfärd till marijuanans mecka: ”Som ett mirakel”

Långläsning

Det finns dubbelt så många marijuanabutiker som Starbucks och McDonalds tillsammans i Colorado. Legaliseringen av marijuana för medicinskt bruk har i den amerikanska delstaten blivit en miljardindustri.

"Hör ni sirenen, killar?"

Brandon Swift, 23 år, är en investeringsrådgivare från New Hampshire. Han kastar en nervös och något oskarp blick ut genom bussfönstret medan han instinktivt sänker sin joint så att den inte är synlig utifrån. Så inser han två väsentliga saker:

John David (JD) Koontz sade upp sig från sitt jobb som dataanalytiker för att odla marijuana på heltid. ”Känn på plantorna och lukta sedan på era fingrar. Det här är schyssta grejer”, säger han med uppenbar stolthet.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 1 av 11

Brandon Swift, 23 år, är en investeringsrådgivare från New Hampshire. Han är på bussresa med sitt kompisgäng för att utforska Colorados liberala syn på marijuana.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 2 av 11

En grupp turister vandrar genom en skog av marijuanaplantor i växthuset vid Elements Boulder i Colorado. Flera gånger om dagen hålls turer för tillresta turister från hela USA.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 3 av 11

Elements Boulder odlar 10 000 marijuanaplantor på 1 500 kvadratmeter. Planer finns för att utöka och tredubbla produktionen.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 4 av 11

My420Tours har specialiserat sig på marijuanaturism. Utflykt med buss med studiebesök för att se hur cannabis odlas och säljs i Colorado finns bland eventen. Längst bak sitter Therese West tillsammans med partnern Scoop Compton, sonen Aaron Young med fästmön Tiara Stevens på utflykt till Olney i Illinois.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 5 av 11

I dag är marijuana lagligt i åtta delstater och i District of Columbia. I 20 andre stater är det tillåtet för medicinskt bruk.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 6 av 11

Det finns i dag dubbelt så många marijuanabutiker i Colorado som McDonald s-restauranger och Starbucks-cafeer.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 7 av 11

Några av produkterna som finns i marijuanabutiken i Colorado: surt godis, minttabletter, smärtstillande tabletter och smärtstillande kräm.

Foto: Kristoffer Rønneberg Bild 8 av 11

John David (JD) Koontz är produktionschef på Elements Boulder. Efter legaliseringen 2012 sade han upp sig från sitt jobb som dataanalytiker för att odla marijuana på heltid.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 9 av 11

Entreprenören Stephanie Byer är också en av de som använder cannabis för att lindra smärta.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 10 av 11

50-åriga pensionären Therese West (till höger) hoppas att marijuana snart blir lagligt i Illinois där hon bor tillsammans med sin partner Scoop Compton. På resan till Colorado har också sonen Aaron Young och svärdottern Tiara Stevens följt med.

Foto: Stein J. Bjørge Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X