Annons
X
Annons
X

Turist tar med farlig bakterie hem

resistenta bakterier Var femte som blir magsjuk i Thailand riskerar återvända med resistenta bakterier.

Kerstin Olausson älskar Thailand och ska åka dit igen i vinter med familjen. Men hon har blivit rejält magsjuk flera gånger och testats för multirresistenta bakterier. ”En enda gång tog jag dricksvaccin inför resan – det var också då jag blev allra sjukast”.

Kerstin Olausson älskar Thailand och ska åka dit igen i vinter med familjen. Men hon har blivit rejält magsjuk flera gånger och testats för multirresistenta bakterier. ”En enda gång tog jag dricksvaccin inför resan – det var också då jag blev allra sjukast”. Foto: DANIEL NILSSON

Den som reser till populära resmål som Thailand, Egypten och Indien riskerar allt oftare att komma hem med resistenta tarmbakterier, visar en ny studie. Forskaren bakom studien avråder inte från turistresor men varnar bestämt för operationsresor till drabbade länder.

I vinter blir det åttonde resan till Thailand för Kerstin Olausson och hennes familj. Trots det som hände i februari i Koh Lanta då hon drabbades av magsjuka.

–Jag var smådålig ett par dagar, sedan exploderade det. Jag fick uppsöka akutsjukvård och vi missade planet hem. Men man glömmer snabbt, vi bokade snabbt nästa resa, säger Kerstin Olausson.

Annons
X

Det var hennes andra svåra magsjuka i Thailand. Den här gången blev Kerstin Olausson, som är sjuksköterska, orolig och testade sig för multiresistenta bakterier när hon kom hem. Hon hade tur, inget hittades.

–Det är lite olustigt med resistens, men jag är inte så rädd. Jag försöker vara noga med hygienen och alltid ha våtservetter till barnen. Vi köper paketerad glass och äter inte i stånden, säger hon.

Under vintern gör vi svenskar runt 600000 resor till varmare länder. I södra Europa är resistenta bakterier något vanligare än här, men de är klart mer utbredda i Thailand, Egypten – och Indien.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Johan Tham på Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet har undersökt 242 patienter som blivit magsjuka utomlands och sökt vård här hemma. Tre procent av resenärerna inom Europa bar på resistenta tarmbakterier. Motsvarande siffra för Thailand var 22 procent, Egypten 50 procent och Indien 79 procent.

  –Tyvärr ser jag pessimistiskt på framtiden. Spridningen accelererar så kraftigt i många länder samtidigt som resandet ökar och läkemedelsindustrin tappat försprånget, säger han.

  Efter en gyllene era i mitten av 1900-talet när läkemedelsföretagen tävlade om att tillverka nya antibiotikum så är industrin inte lika intresserad. Dels är forskningen dyr, dels kan ny antibiotika snabbt bli overksam. Enligt Johan Tham finns inget antibiotikum för vilket man inte har hittat en resistent bakterie; bakterier muterar för att överleva.

  –Naturen präglas av darwinism i en uråldrig kamp mellan mikroorganismer.

  Johan Tham, som i vanliga fall jobbar som infektionsläkare, disputerade nyligen på en avhandling om de resistenta bakterierna, där han kallar situationen i Indien och kringliggande länder för ”en ekologisk katastrof”. Där är även bakterier som kan producera ESBL, ett enzym som bryter ner antibiotika, särskilt riklig. Bristfälliga vatten- och avloppssystem samt dålig kontroll över antibiotika är troliga orsaker, enligt Johan Tham.

  1983 kom första fallet av bakterier med ESBL, men så sent som 2004 var spridningen måttlig. Sedan dess har ökningen gått snabbt. Enbart i Skåne krävs i dag över 1000 vårddygn per år för att behandla patienter med ESBL-producerande bakterier. För några år sedan fick Sverige även sitt första fall av ESBL-carba.

  –Det är den värsta sortens tarmbakterie som är resistent mot all antibiotika. Den är fortfarande mycket ovanlig här, men i Indien är den så vanlig att den finns i både avlopps- och dricksvattnet, säger Tham.

  Bör vi undvika semester i hårt drabbade länder?

  –Nej, trots det allvarliga läget. Resor är viktiga. Men för folk som har underliggande sjukdomar, som exempelvis ofta har urinvägsinfektion, är riskerna större. De måste vara försiktigare.

  Enligt Johan Tham är det förebyggande skyddet mot resistenta bakterier samma som för magsjuka: handtvätt och god hygien.

  Det är först när bakterierna lyckas bita sig fast i tarmen som de kan orsaka besvär. Inte ens då behöver man se symptom först, men i samband med en antibiotikakur får de en fördel och har lättare att föröka sig. Resultatet kan bli en mycket svårbehandlad infektion.

  Vad säger du om operationsresor till utlandet, till exempel för kosmetisk kirurgi?

  –Där avråder jag bestämt –möjligen med undantag för Norden. Skälet är att vårdinrättningar är antibiotikatyngda miljöer där de resistenta bakterierna har lätt att frodas. Uppstår komplikationer under operationen är riskerna mycket större i utlandet.

  Smittskyddsinstitutet manar också till försiktighet, men menar att man inte bör dra alla sjukhus över en kam. Det går att hitta vårdinrättningar där hygienen sköts.

  –Försök ta reda på om det finns någon vårdrelaterad smittspridning och fråga vilka rutiner och kontroller som genomförs på sjukhuset, säger Karin Tegmark-Wisell, enhetschef på Smittskyddsinstitutet.

  Så skyddar du dig på resan

  Tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit efter toalettbesök, före måltider och vid matlagning

  Undvik att dricka kranvatten

  Var försiktig med färska grönsaker och frukt, de kan vara sköljda i infekterat vatten

  Ät ordentligt tillagad mat

  Ta inte antibiotika i onödan, de flesta diarréer går över av sig själv

  Avstå från resor för kosmetisk kirurgi och andra operationer

  Om du söker vård i Sverige efter att ha varit på sjukhus i utlandet måste du tala om det för att få rätt behandling

  Källa: Johan Tham

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för?

  quiz.svd.se

  V 39 | Vad heter den omstridda boken?

  quiz.svd.se

  V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  quiz.svd.se

  Lars Edling

  Annons
  Annons
  X

  Kerstin Olausson älskar Thailand och ska åka dit igen i vinter med familjen. Men hon har blivit rejält magsjuk flera gånger och testats för multirresistenta bakterier. ”En enda gång tog jag dricksvaccin inför resan – det var också då jag blev allra sjukast”.

  Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X