Annons

Turist i Bangladesh

Publicerad
Under ett stort parasoll på världens längsta strand, Cox Bazar i södra Bangladesh, sitter Ayyab Houssein med hemmafrun Rowshan Aka. Han har tagit ledigt tidigt från revisorsjobbet i Teknaf för att resa hit med familjen och barnen och samla kraft inför en ny arbetsvecka.
– Vi kom hit över helgen för att vila ut, säger Ayyab Houssein.
Familjens bästa semestertips i landet är korallön S:t Martin och hemstaden Teknaf, som de flesta turister bara passerar.
– Inget slår ön S:t Martin, men för att resa dit behöver man mer tid. Cox Bazaar är perfekt för en weekend med familjen, säger Rowshan Aka.
Under ett stort parasoll på världens längsta strand, Cox Bazar i södra Bangladesh, sitter Ayyab Houssein med hemmafrun Rowshan Aka. Han har tagit ledigt tidigt från revisorsjobbet i Teknaf för att resa hit med familjen och barnen och samla kraft inför en ny arbetsvecka. – Vi kom hit över helgen för att vila ut, säger Ayyab Houssein. Familjens bästa semestertips i landet är korallön S:t Martin och hemstaden Teknaf, som de flesta turister bara passerar. – Inget slår ön S:t Martin, men för att resa dit behöver man mer tid. Cox Bazaar är perfekt för en weekend med familjen, säger Rowshan Aka. Foto: JONAS GRATZER

Under ett stort parasoll på världens längsta strand, Cox Bazar i södra Bangladesh, sitter Ayyab Houssein med hemmafrun Rowshan Aka. Han har tagit ledigt tidigt från revisorsjobbet i Teknaf för att resa hit med familjen och barnen och samla kraft inför en ny arbetsvecka. – Vi kom hit över helgen för att vila ut, säger Ayyab Houssein. Familjens bästa semestertips i landet är korallön S:t Martin och hemstaden Teknaf, som de flesta turister bara passerar. – Inget slår ön S:t Martin, men för att resa dit behöver man mer tid. Cox Bazaar är perfekt för en weekend med familjen, säger Rowshan Aka.

Foto: JONAS GRATZER Bild 1 av 8

På det ekologiska kaféet Murmaids uteservering strax söder om stranden Cox Bazar sitter det nykära paret Suki Beg och Gwilym Toon. – Det var tio år sedan jag var här sist, allt har förändrats, säger Suki Beg, vars far är från Bangladesh. Nu är hon efter studierna till arkitekt tillbaka med sin fästman för att söka sina rötter. – Nyckeln till att resa i landet är att våga släppa kontrollen och lita på människor. Att resa i Bangladesh innebär att förlora sin självständighet, säger Suki Beg. Bästa restipset är förutom museerna i Dhaka, ”nödvändiga för att förstå landet”, ett bortglömt naturreservat. – Utanför Teknaf kan man åka på jeepsafari, det är det bästa hittills.

Foto: JONAS GRATZER Bild 2 av 8

När solen sänker sig över de milslånga stränderna och den bengaliska buktens värmande monsunvindar sveper in över S:t Martin samlas de lokala turisterna på öns västra sida. – Jag behöver aldrig mer resa utomlands på semester, här finns ju allt i mitt eget land, jag känner en oerhörd stolthet över ön, berättar datautvecklaren Jawad Hussin. Han är den enda bangladeshiern som badar på stranden. – Men man får gå halvvägs till Burma innan vattnet når ovanför knäskålarna, säger han och skrattar. Han är här med sin 75-årige far Mohammed Hussein. – Mitt bästa restips? Hyr en bil och kör i en timme söder om Cox Bazar, där har man hela havet för sig själv.

Foto: JONAS GRATZER Bild 3 av 8

De svärmar som bin om sommaren. Grabbgängen från Dhaka har rest till Cox Bazar för att slå runt – utan alkohol och utan kvinnor. – Vi umgås med varandra och är vakna hela nätterna. I förrgår natt dansade vi på stranden, berättar 20-åriga Al Amin. Han är till vardags student i staden Komilla och det här är första gången han har rest till Cox Bazar över helgen. Några restips har han inte att bjuda på. – Bästa stället i landet? Ingen aning, jag har ju bara varit här, men Cox Bazar är fantastiskt. Det är nog bäst, skriv det!

Foto: JONAS GRATZER Bild 4 av 8

Kazi Shaitul är på besök i Cox Bazar med sin fru Farida Shaitul och sönderna Fahim och Rayhan. Familjen bor i Spanien där Kazi Shaitul driver en kedja med turkiska kebabrestauranger ”det skulle ta för lång tid att förklara”. De är inte här för att bad utan för att äta mat och umgås. – Det är första gången vi besöker Cox Bazar och vi älskar det så mycket att vi stannar i två dagar, säger Kazi Shaitul. För den som funderar på Bangladesh ska man enligt familjen Shaitul inte missa området Rangamati öster om Chittagong där det finns ett spännande djungellandskap som bebos av lokala stamfolk.

Foto: JONAS GRATZER Bild 5 av 8

Framför en bungalow i södra Bangladesh sitter den 30-åriga holländskan Ytske van Winden. Det var cyklonerna som förde henne hit. Som Unicefanställd har hon haft att göra i ett land som sedan 1990 har upplevt 164 naturkatastrofer med över 160 000 döda. – På min fritid försöker jag komma bort från kaoset i Dhaka, berättar hon. För att resa i Bangladesh måste man ha tid och tålamod. – Människorna är nyfikna och vill höra vem du är och var du kommer ifrån. Med ett öppet sinne kommer man att ha riktigt kul här. Bästa restipset är tigersafari. – Att leta efter tigern smäller högst. Båtresan från Dhaka till Sunderbaran är en otrolig upplevelse, även om man aldrig får se en tiger!

Foto: JONAS GRATZER Bild 6 av 8

Femåriga Marwan hoppar mellan korallerna på ön S:t Martins västra strand. Mamma Fatima Mahmud håller henne hårt i handen. Resan med buss från Dhaka tog åtta timmar och de var stundtals oroliga för att ön inte skulle vara värd all möda. – Men alla våra förväntningar har verkligen infriats. Jag kan inte tänka mig någon vackrare plats. Säg mig finns det något vackrare på jorden? frågar Fatimas man Fahib. Familjen är tagna av den vackra naturen och håller ön som landets främsta resmål. – Det är landets vackraste ö, alla borde komma hit, säger Fatima Mahmud.

Foto: JONAS GRATZER Bild 7 av 8

På den steniga stranden går det 30-åriga australiska paret Meegan Howlett och Cade Donegan fram och tillbaka. Hemma i Australien hade de läst att guideboken Lonely Planet har listat Bangladesh som det andra mest sevärda landet i världen. – Det var det unika som lockade oss, vill ville bort från de upptrampade stigarna. På frågan vad som har berört henne mest svarar hon att de flesta ”rört” vid henne och skrattar. – Nej, men ärligt. Människorna. Man ska resa till Bangladesh för människorna, de är de mest gästfria och ärliga jag någonsin träffat. Kommer man till S:t Martin för att bada och sola kommer man att bli djupt besviken.

Foto: JONAS GRATZER Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons