Annons

Thomas Steinfeld:Turismens värld står vid vägs ände

Resandet har för västerlandet blivit en livsstil, och jorden är fullständigt kartlagd. Men med klimatkris, stigande oljepriser och överbelastad infrastruktur är turismen på väg att bli ett verkligt lyxnöje.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Turismen, resandet för nöjes skull, har ett trefaldigt ursprung: vallfärden, kriget och handeln. Från vallfärden lånade turismen längtan efter en fjärran punkt där alla önskemål uppfylls, och likgiltigheten inför vägen dit. Från kriget lånade turismen inte bara flykten som motiv utan också de svepande rörelserna, driften att utforska en ny trakt, upprättandet av tillfälliga läger samt rekryteringen av den inhemska befolkningen som inlånat tjänstefolk. Hos den tyske soldat som under andra världskriget stationerades i Grekland finns lika mycket en turist som hos hans amerikanske kamrat som i dag strövar omkring bland Iraks antika ruiner. Från handeln slutligen tog turismen principen att söka sig till etablerade rutter och rutiner, att lära sig främmande språk och seder, samt benägenheten att rapportera allt som hänt under resan till publiken hemmavid.

Turismen börjar under 1700-talet, då som bildningsresa, när unga adelsmän, ofta från England, men också från andra länder i kontinentens norra delar, tar sig söderut för att söka den europeiska kulturens rötter. Ibland tar deras resor flera år i anspråk. Ibland tar de aldrig slut. När turismen kring mitten av 1800-talet erövrar den borgerliga klassen överges bildningen som resandets viktigaste mål för att ge vika för upplevelsen av landskapet eller naturen, för sysselsättningen med det egna kroppsliga och själsliga välbefinnandet – och för den lilla frihet som ett tidsbegränsat lov från vardagens alla förpliktelser skänker. Turismen blir då autonom; den befriar sig från praktiska eller teoretiska ändamål, den överskrider alla gränser, driven av en känsla som redan filosofen Immanuel Kant (som från 1754 till sin död år 1804 aldrig lämnade sin hemstad Königsberg) kallade för den ”tomma längtan” efter ”skuggan av den gyllene tidsåldern” eller ”njutandet av ett sorglöst, i lättja bortdrömt och i lek bortslösat liv – en längtan som gör Robinson-historier och resor till öarna i Söderhavet så lockande.”

Annons
Annons
Annons