Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Heart of a Dog Tur att genier som Laurie Anderson finns

Laurie Anderson och hennes älskade terrier Lolabelle.

Laurie Anderson och hennes älskade terrier Lolabelle. Foto: NonStop Entertainment

Biohösten 2016

Heart of a Dog

Regi
Laurie Anderson
Genre
Dokumentär
Medverkande
Archie
Längd
1 tim 15 min

Från 15 år

Betyg: 5 av 6

Jag är inte svag för essäfilmer – jag är galen i dem. Efter 15 år med tre–fyra biobesök i veckan och en allt mer uppkopplad tillvaro, har jag upptäckt att dokumentärer där regissören vänder kameran mot sitt eget liv eller bara väver samman en tanke med en ström av arkivbilder, musiksnuttar och abstraktioner har en viktig meditativ funktion. Filmer som Guy Maddins ”My Winnipeg – en av de som glatt mig mest de senast tio åren – förvandlar för en timme biografen till ett varmt bad för hjärnan.

När detta uppstår är det ofta för att essäfilmen bjuder på överraskande associationer som kortsluter etablerade tankebanor och löder nya. En tidig höjdpunkt i Laurie Andersons ”Heart of a dog” gör precis detta, med smarthet och smärta. Anderson och hennes älskade terrier Lolabelle (Archie) är i norra Kalifornien. På en stig mot havet noterar Anderson hundens ändrade uttryck när den attackeras av rovfåglar. Hunden inser att det finns en ny vinkel för hoten i dess fyrfotade liv – luften. ”Jag kände igen uttrycket”, säger Anderson och sommardagen blir plötsligt iskall, ”från mina grannar i New York efter den elfte september.”

Frågar du mig vad ”Heart of a dog” handlar om svarar jag väl döden. Lolabelles och en handfull andra vänners, som Gordon Matta Clarks. Historien om Clarks konstnärskap (såga itu hus) är lika fantastiskt som allt annat här. Och att säga att Andersons make Lou Reed, som gick bort 2013, svävar över filmen är i underkant: sorgen efter honom finns i varje klipp, i varje intonation och i varje kameravinkel ur hundperspektiv. Men först i slutet får den konkret form i ett bedårande fotografi på Lou Reed och Lolabelle till tonerna av Reeds låt ”Time turn around”.

Annons
X

Fast egentligen handlar ”Heart of a dog” om att leva vidare. För Anderson kan få den mest hårdnackade rationalist att leva upp av flummet i snack om tibetanska dödsböcker, av vackra teckningar och snurriga musikstycken. Eller av den varma humorn i Lolabelles konst- och musikkarriär som resulterade i en julskiva och i lertofflor för vovvar.

Men bäst är Andersons lika sylvassa som fria intelligens i associationerna: från NSA:s nya datalagringscentral i Utahs öken hoppar hon till pyramiderna. Förut var det bara minnet av faraoner som sparades, i dag ryms vi alla i opersonliga hårddiskar.

Tur då att genier som Laurie Anderson finns här och bygger nya pyramider

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Laurie Anderson och hennes älskade terrier Lolabelle.

  Foto: NonStop Entertainment Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X