Recension

CurtisTuppfäktning på hög nivå

Det osar inte bara beef om släppen av dessa bägge giganters respektive tredje album på samma dag, det osar även PR-trick. Kanye West och 50 Cent har dessutom mötts i en debatt på amerikansk tv, likt två presidentkanditater.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som har lagt störst insats i duellen är 50 Cent som har sagt att han helt sonika ska sluta göra musik om Kanye säljer mer skivor än honom under första veckan. Det som kryddar bataljen lite extra är också att det är två sidor av hiphoppen som ska bryta arm. På ena sidan den tatuearade grabben från gatan med låttitlar som I get money och Straight to the bank, på den andra den smarte producenten som bjuder in Mos Def för att rappa över en samplad slinga från krautrockarna Can.

Vem vinner då? Ja, kvalitetsmässigt är det oavgjort. Kanye Wests Graduation är lekfull, snitsig och intelligent, men 50:s Curtis står bredbent och satsar på hiphoppens råstyrka, backad dessutom av tunga namn som Eminem och Dr Dre.
Kanye West är förstås ett geni, fullt jämförbar med exempelvis Curtis Mayfields storhet, men Graduation är inte hans absoluta mästerverk. Mannen som sägs ska rädda hiphoppen kommer säkerligen göra ett än bättre album, men Graduation är ett steg närmare perfektionen. Bara det faktum att han samplar Can och Laura Nyro säger en del om hans perspektiv, men det som gör honom så tung i gemet är att han kombinerar detta med att göra kommersiellt gångbar hiphop. Han är långt ifrån den vassaste rapparen, men man glömmer liksom bort det för att musiken är så livlig och smittsam, det finns säkerligen ett helt gäng hitsinglar att lyfta från Graduation.

Annons
Annons
Annons