Krönika

Peter Benson: Tunn granskning missgynnar seriösa bolag

Det senaste året har det gjorts ungefär 100 börsnoteringar. Långt över 100 000 svenskar har tecknat sig i dessa, bedömer Börsplus. Förutom en handfull miljardbolag är dock bevakningen av börsnoteringar riktigt kass. Vinnare på den undermåliga bevakningen är skräpbolag och deras rådgivare som kommer undan med dåligheter. Förlorare är de seriösa aktörerna och så klart alla investerare. För att ändra på detta lanseras därför snart den nya tjänsten SvD Börsplus IPO-guide.

Läs mer om Börsplus krönikor
Klockringning.
Klockringning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: AcouSort, Norwegian, Ferronordic, Mekonomen, Probi, Bodyflight och Dustin.

Klockringning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 2

Att intresset för IPO-er (Initial Public Offering är engelska för börsnotering) är så stort samtidigt som bevakningen är undermålig har sina naturliga förklaringar.

  • Ekonomimedia inskränker sig till enstaka nedslag och analyser på ett fåtal större bolag. Det är tyvärr bara SvD Börsplus som analyserar mer än en liten bråkdel av alla nya bolag.
  • Banker och mäklare bevakar nästan aldrig nya börsbolag. Undantaget är när de själva är IPO-rådgivare men då är de partiska och håller dessutom sina analyser hemliga för alla utom institutionerna.
  • IR-tjänster som Laika med Investerarbrevet, Nyemissioner.se, IPO.se med flera är ofta informativa och snygga. Men det ska ses som reklam betalat av bolagen själva, inget annat.
  • Betalanalys från Redeye, Remium, AG med flera har samma trovärdighetsproblem. Det är bolaget som är kunden. Investeraren är snarare produkten.
  • Sociala medier vimlar av bloggar och chattrådar som tar upp även små IPO-er men kvaliteten och ärligheten svajar och det ges aldrig någon samlad bild.

Effekten av den bristfälliga IPO-bevakningen är att dåliga rådgivare kommer undan med att notera tveksamma bolag. När det är svårt att se skillnad på "skräpbolag" och andra "högriskbolag" så är det de seriösa bolagen och aktörerna som förlorar. Och inte minst investerarna.

Därför har SvD Börsplus det senaste halvåret byggt upp en databas där vi finkammat samtliga IPO-erbjudanden från slutet av 2016 och framåt. Exempel på data som vi fångat in är:

  • Erbjudandet: Kursintervall, teckningstid, handelsdatum, börsvärde.
  • Teckningsåtagande och garanter: Hur mycket kapital är säkrat? Vilka är investerarna?
  • Ägarna: Vilka säljer aktier? Hur mycket äger nyckelpersonerna?
  • Rådgivarna: Huvudrådgivare och övriga banker, jurister etc.
  • Utfallet: Teckningsgrad, övertilldelning, kursutveckling

Utöver det har vi granskat samtliga prospekt med fokus på 24 olika så kallade "varningsflaggor", bland annat hög emissionskostnad, lång väntetid, kladdiga incitament, komplext erbjudande, kort historik, märkliga avtal, svaga finanser, kompisemission, bristfällig information med mera. (Se stapeldiagrammet nedan.)

I flertalet IPO-er hittar vi en eller ett par varningsflaggor. Det kan ändå vara bra bolag som man bör teckna aktier i. Men ibland hittar vi väldigt många varningsflaggor. Då brukar det bli dåliga aktier. Grafiken nedan visar sambandet mellan antalet varningsflaggor och kursutvecklingen.

Snart lanseras Börsplus IPO-guide med löftet att vi granskar alla noteringar. För investerare ska IPO-guiden vara den självklara destinationen för att få den bästa överblicken över en aktuell IPO. Eller göra jämförelser och sökningar bland 100-tals genomförda IPO-er, rådgivare och investerare.

IPO-guiden ska därtill vara en offentlig blåslampa som eldar på aktörerna i riktning mot högre kvalitet där de sämsta exponeras och de bästa prisas. /PB

Nytt avsnitt av Börspluspodden:

Del 2 av 2

Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus

Prenumeranter har full tillgång till:

Nedan följer denna veckas analysskörd:

AcouSort

AcouSort har sedan noteringen på Aktietorget bjudit på en utmärkt kursresa. Nu genomför bolaget en företrädesemission för expansion. Vi står fast vid vår tidigare bedömning att AcouSort är ett av de bättre förhoppningsbolagen. Det finns inga skäl att sälja mitt i nyemissionen. Snarare brukar det ofta vara ett bra köptillfälle.

Norwegian

Bjørn Kjos ska erövra Europa såväl som marknaden för långdistansflyg med sitt Norwegian. Det är ett vågat spel som visserligen är imponerande – men lägger en stor del av flygbolagets öde i händerna på en fortsatt stark marknad och välvilliga finansiärer. Framtiden får utvisa om det kommer bära eller om Norwegian tvingas gå in för nödlandning.

Update: Ferronordic & Mekonomen

FERRONORDIC: Återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland som riskerar att drabbas indirekt av de nya sanktionerna. Långsiktig potential och låg värdering gör aktien till en typisk motvallsinvestering.

MEKONOMEN: Att Mekonomen varnar för lägre omsättning är lite förvirrande när bolaget missar analytikernas förhandstips med bara 1 procent samtidigt som kärnaffären visar god organisk tillväxt. Aktien värderas nu till p/e 10 vilket är oförtjänt lågt jämfört med andra stabila bolag som Axfood.

Probi

Att vd Peter Nählstedt hastigt lämnat bolaget är en obekväm varningssignal som tyder på att allt inte står rätt till i probiotikaföretaget Probi. Den tyska huvudägaren tycks borra klorna allt hårdare i bolaget. Med p/e-tal över 60 och lönsamhet på dekis ser vi inget som lockar med aktien.

Bodyflight

Noteringen av upplevelsebolaget Bodyflight är som skapt för ordvitsar. Får Bodyflights vindtunnel en flygande start på Aktietorget? Eller är vindtunnelflygande en fluga som snart förlorar luften under vingarna? Vi tror inte det här är en fluga som störtar. Marknaden för upplevelser är stor och växande. Värderingen av Bodyflight är klart anständig och bolaget ger ett gediget intryck. En ovanlig sak i IPO-sammanhang är att Bodyflight inte har så högtflygande visioner. Motiveras blygsamheten av oro för ökad konkurrens?

Dustin

Dustin säljer IT-produkter för nära 10 miljarder årligen till nordiska små- och medelstora företag. Mestadels via webben. Det är en växande affär som ledningen förädlar marginalmässigt genom förvärv och ökat sortiment av egna produkter. Resultatet blir en stabil tickande maskin som levererar vinstökningar över 10 procent. Detta är egenskaper som förtjänar en hög värdering.

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

Wilson

Vitec

Peter Benson medverkar i börsprogrammet EFN Börslunch

Norwegian

Clas Ohlson

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X