Annons
X
Annons
X

Tunisisk bloggare favorit till fredspriset

Den tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni var med om att sätta fart på den arabiska våren och göra diktatorn Ben Alis brott kända för världen. I dag är hon en av favoriterna till Nobels fredspris.

Lina Ben Mhinni
Lina Ben Mhinni Foto: YVONNE ÅSELL

NOBELS FREDSPRIS

Lina Ben Mhenni kan bli den första arabiska kvinna som får Nobels fredspris. I dag, när priset tillkännages, är hon en av de favorittippade tillsammans med egyptierna Israa Abdel Fattah och Wael Ghonim.

Denna 28-åriga universitetslärare och demokratiaktivist spelade med sin blogg
A Tunisian Girl en viktig roll för att sätta fart på den arabisk vår, som startade i Tunisien för drygt tio månader sedan.

Men för denna på en gång både späda och modiga person är äran och uppmärksamheten inte odelat positiv. Många av hennes landsmän är omåttligt stolta för Lina Ben Mhennis räkning och ser nomineringen som ett erkännande av hela den unga demokratirörelsen i Tunisien, inte minst de kvinnliga aktivisterna.

Annons
X

– Tunisien har överraskat världen tidigare och kan göra så en gång till. Vi hoppas så att hon får priset, säger Leila Ben-Gacem, kvinnlig politiker som kampanjar för det liberala partiet Afektounes (Tunisiens horisont) inför valet den 23 oktober.

Men Lina Ben Mhenni har också fått känna av nålstick, avundsjuka och elaka kommentarer från andra landsmän.

Hon är en ödmjuk person, som säkert kommer att dela med sig av prispengarna till martyrernas familjer om hon får priset, säger hennes vänner. Med sin blogg, A Tunisian Girl, gjorde Lina Ben Mhenni det känt för världen vilka hänsynslösa metoder Zine El Abedine Ben Alis regim använde när tunisierna gick ut i massprotester. Veckorna före Ben Alis fall den 14 januari lade Lina Ben Mhenni ut sina egna stillbilder och videoklipp av dödsskjutna tunisier i städer som Kasserine, Sidi Bouzid och Regueb. I januari, direkt efter diktatorns fall, berättade hon för SvD att hon först inte ville fota de döda i bårhusen. Men de anhöriga vädjade till henne att göra dessa brott kända för världen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon hade ofta Ben Alis civilklädda polis i hasorna. Men hon höll ut, stödd av sina vänner bland andra unga nätaktivister och av sin pappa, som själv varit politisk fånge.

  I januari kunde hon andas ut när den avskydde diktatorn och hans familj försvann från scenen. Men när vi nu ses på nytt i Tunis, strax innan årets fredspristagare tillkännages, är hon inte lika glad. Hon befinner sig på en konferens för arabiska bloggare, men väljer att gå undan med SvD i ett hörn.

  – Jag är trött. Jag blev tvungen att lämna konferenssalen och brast ut i storgråt. Jag orkade inte längre. Till och med inne i salen fick jag fotoblixtar rakt i ansiktet. Jag kunde inte koncentrera mig på det som sades på konferensen.

  Hon är stolt över att hon som ung kvinna och nätaktivist blivit nominerad, men pressen är stor.

  – Det kostar inget för dem som attackerar mig. En del säger att jag inte förtjänar priset, säger hon sorgset.

  Till det kommer alla de påflugna journalister, som hon inte känner sedan tidigare och som kräver att hon genast ska ge långa intervjuer. Men det är omöjligt att räcka till för alla.

  – Jag försöker be om ursäkt på ett artigt sätt och säger att jag är trött. Då anklagar de mig för divalater. Men jag betraktar inte mig själv som stjärna, säger Lina Ben Mhenni.

  Denna universitetslärare mäter bara 1,57 och lider av njursvikt. Hon har varit aktiv idrottare och hade i våras planer på att delta i sommarens handikapptävlingar. Men tiden räckte inte, berättar hon nu.

  I dag befinner sig Lina Ben Mhenni på en bokmässa i Frankrike, ett engagemang som bestämts sedan länge. Hon har gett ut den lilla boken Tunisian Girl: Blogueuse pour un printemps arabe (bloggare för en arabisk vår).

  Den arabiska bloggosfären får nytt liv blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lina Ben Mhinni

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X