Annons
X
Annons
X

Tungviktare på börsen sågar PWC:s ledning

Vd för PWC Sverige, Peter Nyllinge, ifrågasätts nu av pensionsjätten AMF, som riktar svidande kritik mot PWC och dess ledning. Ulf Hedlundh, vd för investmentbolaget Svolder, instämmer i kritiken efter Revisorsnämndens varning av två revisorer på PWC.

Granskningen av SCA
[object Object]
Anders Oscarsson, aktiechef på AMF frågar vad PWC:s vd haft för moralisk kompass. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Montage

Revisorsnämnden varnade i förra veckanPWC-revisorerna Anders Lundin och Anna-Clara af Ekenstam efter att de deltagit i SCA:s jakter. De har äventyrat sin opartiskhet, menar nämnden.

Och i helgen skrev Dagens Industri att SCA, enligt källor, ska slänga ut PWC.

Både Ulf Hedlundh vd på investmentbolaget Svolder och Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, ställer sig frågande till om revisorerna kan fortsätta sina uppdrag i andra storbolag.

Annons
X

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att man får en varning. Det bör föranleda ägarna i bolagen att fundera kring varför varningen har utfärdats, säger Ulf Hedlundh och betonar att varningen har att göra med det allra viktigaste en revisor ska ha: oberoendet.

– Revisionsbolagen själva tycker inte att det här spelar någon roll för revisorernas fortsatta revision. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Ulf Hedlundh.

– Det är viktigt att ägarna funderar kring de här frågorna i samband med årsstämmor som kommer och det valberedningsarbete som bedrivs på olika håll.

Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, är en av dem som var mest kritisk till SCA:s revisorer på årsstämman 2015 och sa att revisorerna har ”sovit gott på sitt pass”. Nu håller han på att sätta sig in i fallen noggrannare för att ta reda på om revisorerna är lämpliga att revidera andra företag eller inte.

– Men som aktieägare är vi jätteglada att vi slapp ta den striden på bolagsstämman i SCA. Det verkar som man eventuellt har lyssnat på oss och bestämt sig att inte ha kvar PWC, säger Anders Oscarsson.

Han har under en tid vetat att det har varit på gång men inte fått det bekräftat än att SCA verkligen ska byta revisorsfirma, även om allt pekar på det.

– Jag är glad att man gör det här bytet i sådana fall och att man gör en nystart. Sedan vad det betyder för de här revisorerna framöver är svårt att svara på.

Han har läst Revsiorsnämndens utlåtande om de två revisorerna och kallar det för skrämmande läsning.

– Det som är otäckt är att revisorerna skyller på PWC:s vd, säger han.

Det var den 1 juli 2013 som Peter Nyllinge tillträdde som vd för PWC Sverige. Dessförinnan var det Hans Börsvik.

– Då kan man skjuta frågan ett snäpp upp och fråga sig vad vd:n har haft för moraliskt kompass i det här fallet, säger Anders Oscarsson.

Kommer sfären kunna behålla PWC-revisorerna i SSAB, Industrivärden, Volvo och Ericsson?

– De har gjort fel i SCA och haft dåligt omdöme och deltagit på de här M&A-konferenserna och jakterna. Sedan kan man fråga sig om detta dåliga omdöme ska ge dem näringsförbud. Det är inte vad Revisorsnämnden säger att de ska få.

Inte heller Ulf Hedlundh kan svara på hur han som ägare kommer att agera. Hans bolag Swolder är ägare i försvarsmaterielbolaget Saab, där den nu varnade Anna-Clara af Ekenstam sitter som revisor.

– Hur vi agerar där ska jag väl inte föregå, men den uppfattning som vi har är att det här är en väldigt allvarlig kritik från Revisorsnämnden, säger han.

Kan du säga om ni kommer ge ert stöd för revisorn på årsstämman?

– Det är klart att det här är allvarligt och vi kommer att följa hur det här hanteras genom Saab. Vi tycker att det är allvarligt när revisorer prioriterar annat än revision i bolagen, säger Ulf Hedlundh.

Annons
Annons
X

Anders Oscarsson, aktiechef på AMF frågar vad PWC:s vd haft för moralisk kompass.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Montage Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X