Annons
X
Annons
X

Tungviktare: Detta händer vid ”Grexit”

En grekisk exit betraktas som ett alltmer troligt scenario. Så här påverkas valutor, obligationer och råvaror om Grekland lämnar euron, enligt en rad storbanker.

[object Object]
Med bengaliska eldar i händerna körde omkring 2000 högerextrema demonstranter genom Aten på motorcyklar under tisdagen den 29 maj. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP

Den grekiska exit från eurosamarbetet som för två månader sedan betraktades som ett “otänkbart” scenario diskuteras nu öppet av Europas makthavare. Detta har lett till en uppsjö av rapporter från världens storbanker rörande allt från sannolikheten för att Grekland lämnar samarbetet till påverkan på valutor och råvaror.

LÄS MER
Så skapas en ny drachma

Enligt den japanska finansjätten Nomura är det mest troliga scenario att Grekland lämnar valutasamarbetet, och att detta sker någon gång efter det grekiska valet den 17 juni. Även Citigroup ser en exit som trolig, med mellan 50 och 70 procents säkerhet, visar en sammanställing från Reuters.

Annons
X

Morgan Stanley är inte lika tvärsäkra, men har ökat den prognosticerade sannolikheten för en “Grexit” från 25 till 35 procent. Banken flaggar också för att de mest troliga länder att smittas av den ekonomiska oron som skulle följa är Italien, Portugal och Irland. Banker framhåller att risken för smittoeffekter av mer allvarlig art är så hög som 40 procent.

• Obligationsmarknaden

Samtliga banker förutspår oroligheter på den europeiska obligationsmarknaden som en trolig följd av en grekisk lämning av euron.

Enligt Nomura kan räntorna för en ”säker hamn” som Tyskland falla dramatiskt då investerarna flyr krisländerna. Räntan på tyska statsobligationer med upp till fem års löptid prognosticeras sjunka under nollstrecket om en grekisk exit prisades in under dagens marknadsförutsättningar. Den tioåriga räntan skulle sjunka till under en procent.

Även Morgan Stanley menar att man kan vänta sig en dramatisk ökning av den tyska räntespreaden (skillnaden i upplåningskostnad mellan Tyskland och andra länder) om ett eller flera länder väljer att lämna euron, visar sammanställningen.

• Valutorna

Enligt Morgan Stanley skulle euron, som idag står i 1,25 amerikanska dollar, vid en grekisk exit falla till under 1,10 mot dollarn och stanna på den nivån under en flerårsperiod. Skulle ett större land, eller en grupp av flera länder, lämna eurosamarbetet skulle euron väntas falla till runt 0,80 dollar.

QUIZ
Vad vet du om världens valutor?

Även JP Morgan flaggar för en eurokurs på 1,10 dollar om den grekiska drachman återintroduceras.

Nomura spår att euron vid ett grekiskt uttåg kan väntas falla till en nivå på 1,15 dollar respektive 90 yen under den andra halvan av 2012. Såväl yenen som dollarn och schweizerfrancen skulle stärkas vid en grekisk exit, den senare kan enligt banken betraktas som en 100 procent säker valuta oavsett en splittring inom eurosamarbetet.

LÄS MER
Schweiz får betalt för att låna

• Aktiemarknaden

Enligt den franska storbanken Societe Generale kan en splittring av eurosamarbetet ha en kraftigt dämpande effekt på vinsterna för bolag verksamma i euroområdet. bankens rapport flaggar för att det europeiska indexet STOXX 50 kan komma att falla med så mycket som 50 procent om en grekisk exit realiseras.

Om det värsta tänkbara scenariot inträffar och Grekland lämnar euron under oordnade former förutspår Goldman Sachs en nedgång i STOXX Europe till 2009:s rekordlåga nivåer.

QUIZ
Vad vet du om Grekland?

SVD NÄRINGSLIV

Annons
Annons
X

Med bengaliska eldar i händerna körde omkring 2000 högerextrema demonstranter genom Aten på motorcyklar under tisdagen den 29 maj.

Foto: DIMITRI MESSINIS/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X