Annons
X
Annons
X

Tunga politiska förslag saknas

Drygt hundra fler politiska initiativ än under alliansens första två regeringsår. Så kommer facit att se ut när halva mandatperioden har gått. Men trots den höga aktiviteten så lyser de tunga politiska förslagen med sin frånvaro, enligt statsvetare.

”Vi tycker att regeringen i många frågor är handlingsförlamad. Nu är det dags att driva en mer offensiv näringspolitik.” Den salvan avlossade Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist när hon och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström häromveckan var på turné i Värmland.

Elisabeth Thand Ringqvist har gått från att vara nära medarbetare till förra näringsministern Maud Olofsson (C) till att bli en av regeringens främsta kritiker. Men hon är bara en av många borgerliga debattörer som idag anklagar regeringen för passivitet.

Som SvD visade i gårdagens tidning har flera av alliansens ministrar tagit mycket få egna politiska initiativ. Partiernas aktivitet skiljer sig också åt. De moderata statsråden är betydligt mer aktiva än Centerpartiets.

Annons
X

Däremot kommer regeringen som helhet faktiskt i slutet av våren att ha lagt omkring 130 fler förslag än den första alliansregeringen två första år. Dessutom matas fler konkreta punkter in i budgeten än under den förra mandatperioden.

–Kritiken om att regeringen skulle vara inaktiv kan man definitivt avfärda med de här siffrorna. Alliansen har uppenbarligen jobbat på under Socialdemokraternas kris, säger statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet.

Men det finns en stor skillnad, menar hon. Under den förra mandatperioden gjorde regeringen om hela sjukförsäkringen, drev igenom stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Man tog bort förmögenhetsskatten, ändrade fastighetsskatten i grunden och sänkte vid fyra tillfällen inkomstskatten för dem som har jobb. Listan kan göras längre, med sådant som jämställdhetsbonus och möjlighet att införa vårdnadsbidrag.

–Grundbultarna för regeringens politik lades ju i förra omgången, konstaterar Jenny Madestam.

Statsvetaren Thomas Persson vid Uppsala universitet, som forskat kring regeringars inre liv, instämmer:

– Man lade de stora tunga förändringarna under den första mandatperioden.

Under den här mandatperioden är det tyngsta regeringen hittills har åstadkommit en halvering av krogmomsen, medan däremot ett femte jobbskatteavdrag har skjutits på framtiden. Den kritik som växer i styrka inte bara inom oppositionen utan också i alliansens egna led handlar inte om antalet förslag utan om bristen på ny politik, påpekar Thomas Persson.

–Nu fortsätter man att förvalta, men det är inget nytt spår.

Känner du igen Sveriges ministrar? quiz.svd.se ”Kulturminister utan egen politik” blog.svd.se Vad har minstrarna gjort? svd.se Vad i regeringsarbetet ska granskas? mailto:lena.hennel@svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X