X
Annons
X
Krönika

Andreas Grube: Tunga flaskor hopplöst omoderna och onödiga

Jag kan bli sjukt irriterad på överdrivet tunga vinflaskor. Egentligen av två skäl: dels miljöaspekten, dels det uppenbara och banala försöket att ”lura” mig.

Om vi börjar med det senare: Genomsnittsvikten på en vinflaska är ungefär 400-500 gram, med variationer från cirka 300 till över kilot. Tyngd har ju uppenbarligen en förmåga att implicera kvalitet och lyx (förutom möjligen vad gäller till exempel kläder och vinglas, där istället lättast/tunnast vinner). Du vet, en bildörr ska kännas massiv i handen och stängas med en riktigt dov duns, och de lyxiga kosmetikaföretagens produkter väger alltid mer än reavaruhusens.

Eller som sagt då med vissa vinflaskor. Ibland är det nästan löjligt hur mycket de väger. Det blir liksom ytligt på ett väldigt simpelt och platt sätt. Som att flaskorna högljutt skriker "kolla på mig, jag är så sjuuukt mycket premium! Köp mig, jag är lyxig!"

Annons
X

Ärligt talat tror jag att dagens vinkonsumenter är betydligt smartare än så, framför allt de som har intresse av att köpa premiumvin för lite dyrare slantar. Själv blir jag mest bara irriterad. Tror ni att jag är så lättlurad, liksom. Jag är intresserad av innehållet, inte förpackningen. Det går såklart precis lika bra att buteljera premiumvin i lätta flaskor, vem bryr sig?
Miljöaspekten är en annan grej, och i mina ögon är överdrivet tunga flaskor lika hopplöst omoderna som klorblekta kaffefilter, något som mossiga bakåtsträvare sysslar med.

Flaskan är den största boven i vinets totala miljöpåverkan från vingård till slutleverans.

Inte bara handlar det om mängden glas som går åt i produktionen, och mängden glas som sedan blir till skräp, utan också om den större mängden bränsle som går åt för att skeppa flaskorna över världen, något som givetvis påverkar mängden utsläpp. Flaskan är den största boven i vinets totala miljöpåverkan från vingård till slutleverans – enligt vissa studier motsvaras koldioxidutsläppen ungefärligen av vikten på den tomma flaskan. Många regioner i världen jobbar också hårt med att få ner flaskvikterna, både av hänsyn till miljön och för egen ekonomisk vinning: lättare flaskor = lägre produktionskostnad.
Samtidigt ska man såklart inte glömma bort att mängden riktigt tunga flaskor är förhållandevis liten, och att en ännu större bov i sammanhanget är de miljarder liter billigt bulkvin som fortfarande skeppas över jorden i glasflaskor på cirka 400 gram, när de lika gärna kunde packas i lätta förpackningar som kartong eller plast, som dessutom är nedbrytningsbara på ett helt annat sätt. Det är ju dessutom viner gjorda för omedelbar konsumtion som inte behöver flaskförslutas på samma sätt, och där finns otroligt mycket mer miljövinster att göra än kring de tunga flaskorna.
Och jodå, jag vet att vinflaskors vikt bara är en ytterst liten droppe i havet av gigantiska miljöbovar som till exempel köttätande och flygande. Men ändå, det känns sjukt omodernt och onödigt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dessutom: i och med att tunga flaskor kostar mer att producera kostar vinet också mer att köpa.
  På det stora hela en lose-lose.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X