På naturens axlarTunga argument trumfar skrämseltaktik

Anne Sverdrup-Thygeson är professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet NMBU. I juli 2019 var hon sommarpratare i P1 och hon har även varit gäst i SVT:s ”Skavlan”.
Anne Sverdrup-Thygeson är professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet NMBU. I juli 2019 var hon sommarpratare i P1 och hon har även varit gäst i SVT:s ”Skavlan”. Foto: Carina Johansen/TT

Förstörelse av naturliga ekosystem är en realitet, liksom utrotning av arter, men som biolog ser Anne Sverdrup-Thygeson vägar ur dilemmat. Fredrik Sjöberg läser en berättelse som lever av en lärdomslust som smittar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns inom naturpolitiken ett par tongivande strategier. Skrämsel, först, och här är metoden ganska enkel. Budskapet, ofta förmedlat av journalister, lyder i korthet att livet på planeten är näst intill dödsdömt. Om inte vi alla byter bilen mot cykel, och kött mot vegomat, kommer miljontals arter att utrotas och vårt land översvämmas av klimatflyktingar från Bangladesh. Strategin är effektiv, men knappast i längden, för likt vreden har denna rädsla kort halveringstid.

Effekten kan dock förlängas, särskilt med hjälp av bilder vilkas funktion är att runda intellektet och vädja mer till betraktarens mjukdelar. En ledsen koalabjörn på ett brandfält, för att nämna ett lovprisat exempel, fungerar på samma sätt som den urgamla bilden av en halvnaken man med fördelaktigt utseende, uppspikad på ett kors. Man behöver inte kalla det pornografi; det räcker att notera den skuldtyngda hänförelsen och de i bästa fall goda gärningar som kommer därur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons