Annons
X
Annons
X

Tunga ägare säljer i Lundin

Lundin Petroleum har kritiserats hårt för sina affärer i Afrika. Nu säljer flera tunga ägare sitt aktieinnehav i oljebolaget.

[object Object]
Ian Lundin, styrelseordförande. Foto: LARS PEHRSON

AMF Pension har sålt motsvarande hälften av sitt innehav i Lundin Petroleum, 3,4 miljoner aktier. Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef på AMF Pension säger till tidningen att försäljningen i nuläget inte är direkt kopplad till diskussionerna kring Lundins eventuella ansvar i Afrika men att man följer frågan nära.

– Frågan skulle kunna leda till att vi agerar i aktien, säger Peder Hasslev till Dagens Industri.

Även Robur, idag fjärde största ägare i oljebolaget, har sålt av delar av sitt aktieinnehav. Försäljningen motsvarar 2,1 miljoner aktier vilket ger en ägarandel på 2,7 procent av rösterna. Vid årsskiftet var motsvarande andel 3,4 procent. Enligt Marianne Nilsson, ägaransvarig på Robur, är det allvarliga anklagelser som riktas mot Lundins historiska verksamhet i Sudan och hon välkomnar en granskning av oljebolagets affärer.

Annons
X

– Bolaget bestrider anklagelserna, men ord står mot ord och det är viktigt att detta reds ut. Därför stödjer vi en oberoende utredning, säger hon till DI.

Även SEB Fonder, Andra och Tredje AP-fonden och Skandia Fonder hör till de ägare som minskat sitt innehav under kvartalet. Folksam, som krävt en granskning av Lundins affärer har däremot har ökat sitt ägande.

Annons
Annons
X

Ian Lundin, styrelseordförande.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X